— Hallo, hvordan har du det? Hørte du fra Jorg Bronebakk? Jeg har en god nyhet til deg.

Meldingen dukket opp i innboksen på Facebook. Siden den kom fra en slektning på vennelisten min svarte jeg på en vanlig og høflig måte.

Slektningens profil så normal ut, med bilde og informasjon, men det viste seg at det fantes to av dem, med likt navn og likt bilde, skriver BT.no.

Mange kjendiser utsatt

Svindelforsøk og falske profiler på Facebook er blitt svært vanlig, ifølge seniorrådgiver Christian Meyer ved Norsk Senter for informasjonssikring.

— Det er et kjent problem at folk lager look-alike profiler. Mange kjendiser blir for eksempel utsatt for dette, sier han.

Kopiering av vanlige menneskers profil forekommer noe sjeldnere, men brukes regelmessig i svindelforsøk.

— Vi kjenner til at dette skjer jevnlig. De som driver med denne typen svindel bruker alle tilgjengelige kanaler. Ofte er id-tyveri på facebook et ledd i å samle sammen nok totalinformasjon om en person til å gjennomføre svindelen. En facebookprofil kan være med å styrke svindlerens stilling som personen han har tatt identiteten fra, sier Meyer.

Les også:

— Google deg selv!

Selv opplevde han at en slektning ble forsøkt svindlet for kort tid siden. Slektningen, som jobber i bank, fikk en melding fra venninnen til søsteren sin som ba om hjelp fordi hun var strandet i London uten penger. Men profilen viste seg å være falsk.

Hvis du har mistet lommebok eller identitetspapirer er det lurt å være ekstra på vakt.

— Han oppdaget det i siste liten, sier Meyer.

Å hindre at noen oppretter en falsk profil med ditt navn og dine bilder er vanskelig, men seniorrådgiveren oppfordrer alle til å google seg selv med jevne mellomrom.

— Vær obs på profiler og opplysninger som er knyttet til navnet ditt, og som du ikke kjenner til. Hvis du har mistet lommebok eller identitetspapirer er det lurt å være ekstra på vakt, sier Meyer.

Hvor utsatt er du for identitetstyveri?Ta Datatilsynets test her!

Uklart motiv

Dersom du oppdager at noen har opprettet en falsk profil med din identitet bør du gå inn på nettstedetslettmeg.noDer finnes oppskriften på hvordan du kan slette profilen din fra en rekke sosiale nettsteder.

Også Datatilsynet jobber aktivt for å forebygge identitetstyveri.

— Generelt gjelder regelen om å være forsiktig på nett. Ikke bruk det samme passordet flere steder. Da kan det bli vanskeligere å rydde opp i etterkant, sier seniorrådgiver Trude Talberg-Furulund i Datatilsynet.

Å følge med på kontoutskrifter og gjenpartsbrev etter kredittvurderinger er også svært viktig.

— Hvis man ikke kjenner igjen den som har tatt en kredittvurdering er det all grunn til å ta kontakt og spørre nærmere, sier Talber-Furulund.

Hun mener det kan være vanskelig å vite motivet for et identitetstyveri.

— Ofte er det økonomisk vinning, men det kan også være at personen som står bak bare kjeder seg. Uansett er det forferdelig ubehagelig å oppleve, sier hun.

Les også:

250.000 kroner

«Slektningen» som tok kontakt på Facebook lovet meg 250.000 kroner i premie dersom jeg tok kontakt med Jørg Bronebakk. Et par tastetrykk avslører avslørte at han er Norges ambassadør i Finland.

Det er et kjent problem at folk lager look-alike profiler.

Slik var samtalen med den falske profilen:

— Hei! Jeg har fått en melding fra en venn ang deg. Hvem er du?

— Gratulerer!!! Du har rett til kontant levering av 250 000 kontant levering fra sosiale promo, vil vi levere deg på nøyaktig 13,00. Hva er adressen for levering?

— Hva er sosiale promo?

— Det er penger til empowerment for innvandrere, deaktivert, enker, pensjonister, pensjonister og så videre, mange mennesker har penger men de er om det, det er 100% kvalitet og ekte

— Adressen er i Krinkelkroken

— Legge meg akkurat nå

Den ekte Jørg Bronebakk har ifølge BT ikke svart på henvendelsene fra dem.