Svevestøv målt i Stener Heyerdahlsparken siste døgn.
Svevestøv målt i Stener Heyerdahlsparken siste 72 timer.
Svevestøv målt på Gartnerløkka siste 72 timer.

— Når situasjonen blir så ekstrem som nå, bør kommunen vurdere tiltak som settes i verk, sier Petter Benestad (V) som er nestleder i by- og miljøutvalget. Tirsdag ba han om en vurdering av kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

Kun svevestøv langs veiene

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

Haarr sier til Fædrelandsvennen at det ikke er rapportert om overhyppighet av akutte luftveislidelser fra Legevakten de siste dagene.— Dette er kun svevestøv, og meldingen fra Legevakten gir ikke tydelige tegn på svekket folkehelse, sier Haarr.

— Vi har en stygg tendens til å skremme folk mer enn man har ryggdekning for. Og det vil ikke jeg være med på, sier han.

— Disse to målestasjonene står langs sterkt trafikkerte veier i byen, og hvor mange barn og astmatikere bor det ved disse målestasjonene? Det er ikke mange. Samtidig som veivesenet har satt i gang tiltak med å feie opp støv og sand, vil problemet løse seg selv når vi får nedbør og litt høyere temperaturer. Derfor ønsker ikke vi å gå så høyt ut på banen. Vi må ha litt is i magen og først se hvor stort problemet er, sier Haarr, som samtidig varsler at det jobbes med planer for tiltak på lengre sikt.

— Det er nytt at utslagene blir så høye her i byen. Vi har kanskje roet oss over at vi har hatt gode verdier over lang tid. Jeg har aldri opplevd en slik tåkesky som er langs E 18 nå. Det er ekstreme forhold. Så vi må lage systemer for ekstreme tilfeller, sier Haarr som ber folk om å ta kontakt hvis de opplever problemer med svevestøvet nå.

Ber om varsling

— Når målingene er så alvorlige, er det absolutt en oppgave for helsemyndighetene å informere om det, spesielt til dem som lider av alvorlige luftveissykdommer. Få er klar over situasjonen nå. Kommunen må ha en plan for hva de skal gjøre når slike situasjoner inntreffer, sier Benestad.

— Andre kommuner har varslingsordninger til foreldre med barn som har luftveislidelser. Nå har målingene vært på lilla nivå, som er det høyeste vi har, uten at noe skjer i Kristiansand, sier Benestad.

— Jeg er opptatt av at en finner informasjon og iverksetter tiltak. Vi må også kunne begrense forurensingen på slike dager, når det er verst, sier Benestad.

Skremsel

Venstres Petter Benestad reagerer på svært høye målinger av svevestøv i Kristiansand de siste dagene, og etterlyser tiltak og vurderinger fra kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

— Jeg forstår at han ikke vil skremme. Men må være mulig å gjøre oppmerksom på slike ekstrem-situasjoner uten å skremme. Det viktige er at vi får en varslingsordning. Spesielt til dem med problemer med luftveislidelser som astma, og det er det mange som har, sier Petter Benestad.- Hva slags tiltak ser du for deg?

— Jeg har ingen forutsetning for å si hvor alvorlig situasjonen er akkurat nå, og hvilke tiltak som er mest relevant i denne situasjonen. Men generelt tenker jeg på tiltak som begrenser biltrafikk. Vi har en del båter som durer og går nede i havna der to skip bruker til sammen 10.000 liter diesel uten renseanlegg. Når vi vet at 3000 liter tilsvarer cirka 1600 biler i døgnet, så er det en del vi kan spares for ved at de heller får strøm fra land. Men det er slike tiltak kommunen bør ha en plan for, sier Benestad.

Ikke stort problem

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr gjør det klart at situasjonen de siste dagene ikke er et stort problem.

— I motsetning til Bergen, som har en del problemer med luftkvaliteten, så er Kristiansand en flat by, der det stort sett blåser. Luftkvaliteten er derfor bedre her. Problemet de siste dagene med svevestøv er ganske akutt. Jeg har selv kjørt langs E 18 til Grimstad og tilbake, og har aldri sett maken til tåke. Det var ekstremt med svevestøv. Og da er det ikke overraskende at vi får lilla utslag på målestasjonene som ligger rett inntil veien der det er mye trafikk, sier han.

Vil finne tiltak

— Dette er et lite problem i Kristiansand. Men vi har behov for finne gode tiltak akutt. Det handler om å vanne og feie veiene, og veivesenet har sagt at det skal de gjøre. For dette handler om å få vekk støvet på veiene. Et piggdekkforbud kan bidra til å løse problemet. Men hvor mange ønsker det? spør Haarr og viser til at Miljøvernavdelingen i kommunen jobber med disse problemstillingene.

— Men vi skal ha møte med veivesenet nå til fredag. Det kan bidra til en løsning på det akutte problemet. På lengre sikt kan vi som andre storbyer begrense vedfyring, biltrafikk og bruk av piggdekk. Men dette er inngrep som ligger over en kommuneleges nivå, bemerker Haarr.

— Men svevestøv er alvorlig. Derfor vil vi jobbe litt ordentlig med det. Og finne ut hva som er riktig å gjøre med hensyn til varsling. Hva som kan være avbøtende tiltak på kort og på lang sikt, sier han.

Brevet til kommuneoverlegen

«Nettstedet luftkvalitet.infoviser at lufta i disse dager er svært forurenset, den har de siste 24 timer vært på nivå «Lilla» (svært høyt) med alvorlig helserisiko og «Rødt» (høyt) med betydelig helserisiko. Jeg oppfatter det som at det er svært lite informasjon om dette, skriver Benestad og viser til rådene nettstedet gir.

For rødt nivå (Høy konsentrasjon): Barn med luftveislidelser (astma, bronkitt) og voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene.

For lilla nivå (Svært høy konsentrasjon): Personer med hjertekar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene.

— Hvordan vurderer du som kommunelege dette? Mener du kan være forbundet med helserisiko å puste inn lufta i Kristiansand når forurensingen er så stor som den er nå? Bør det eventuelt iverksettes tiltak fra kommunens side for å informere om dette?

Kommuneoverlegen svarer:

«Vi jobber intenst med å finne en passende håndtering av dette uten å skremme befolkningen unødvendig. Generelt og på helårsbasis er heldigvis ikke dette et omfattende folkehelseproblem, men jeg selv opplevde en endeløs tåkesky under en biltur til og fra Fevik i går.»