KRISTIANSAND: – Det har vært spennende og lærerikt å jobbe med dette, og at vi vant gjorde jo alt enda bedre, sier Reidun Kathrin Dahl til Fædrelandsvennen.

Sammen med Anette Dahle, Ingrid Djupegot, Anne Maren Eilerås og Sissel Elisabeth Edvardsen har de tatt på seg utfordringen fra Kristiansand kommune og Midt-Agder Friluftsråd. De har laget et opplegg for en alternativ bursdagsfeiring, hvor målet er å få grunnskoleelever ut i friluft, uavhengig av årstidene. Jentene er klare med sitt budskap — "bort fra McDonald's og ut i naturen."

Studentene som deltok er fordelt over to studier - de som studerer Folkehelsearbeid, og lærerstudenter som tar mat- og helsefag. Konseptene ble bedømt ut i fra hvor faglig forankret og realistiske de var, og hvor kreative studentene hadde vært. Det var 11 grupper med i vurderingen, hvor tre ble sendt videre til finalen.

– Kan bli studentbedrift

Per Svein Holte fra Midt-Agder Friluftstråd var en av fem dommere, og fikk æren av å dele ut førstepremien. Han var imponert over hva studentene presenterte:

– Gruppa treffer godt når det kommer til mat og aktiviteter i friluft, og de har mange kreative og bra løsninger. Det som skilte denne gruppa fra de andre er konseptets mulighet til å settes ut i live, og muligheten for at de kan tjene penger i fremtiden.

PRESENTASJON: Her presenterer vinnergruppa sitt konsept for dommere og publikum. Gruppene hadde fire minutter hver på å fremme sitt prosjekt. Foto: Sondre Steen Holvik

Holte syns de som allerede har vært ute i næringslivet en stund har mye å lære av studentene.– Det var artig å høre de unges tenker om disse temaene, spesielt for oss som er litt oppi åra, sier han og ler.

Fremtidens næringsliv

Sammen med UiA er det Ungt Entreprenørskap Agder som står for regien. Seniorrådgiver Jan Ole Rypestøl syns det er viktig at studentene får samarbeide med næringen, og at de får jobbe med reelle prosjekter.

– Næringslivet er avhengige av kreative mennesker med endringsvilje, og dette må læres. Gjennom opplegget vårt får studentene mulighet til dette, sier han.

Delt andreplass

I dommerpanelet med Holte satt også Bente Hansson fra Kristiansand kommune, og Sissel Heidi Helland, Margrethe Røed og Anne Merete Selvik Ask fra UiA. De hadde en tøff jobb, og ga til slutt to grupper delt andreplass. Den ene gruppa hadde slagordet "Mat på fat, under det høyeste tak" — et opplegg for å få barnefamilier og nyinnflyttede ut på tur. Den andre gruppa presenterte en idé hvor bruk av smarttelefon skal øke barnas aktivitet på skolen. De vil utvikle en "app" hvor elevene får fem fysiske ukesoppdrag hver mandag.

– Konseptet er gjennomførbart, det vil fenge mange, og gruppa svarte godt på spørsmål fra dommerne etter fremføringen, avslutter Holte.