KRISTIANSAND: Arvid Grundekjøn tok i oktober et oppgjør med "møtemarerittet" han har opplevd etter et år som ordfører i Kristiansand. Denne uka var Hans Antonsen inne på mye av det samme, om enn med andre ord, gjennom kronikken "Sørlandet er ennå ungt" i Fædrelandsvennen torsdag og den påfølgende diskusjonen. Antonsen etterlyste færre råd og møter der man bare snakker sammen og mer effektive beslutningsstrukturer.

— Agders problemer skyldes ikke at man har for mange ineffektive møter og arenaer. Det har man i alle regioner. Nøkkelen er Kristiansand. Storbyen må ta ansvar for regionen i sterkere grad, slik Trondheim, Stavanger og Bergen gjør i sine regioner.

Det sier Høyre-mann, økonomiprofessor og tidligere fornyingsminister Victor D. Normann.

Tok et større ansvar

— Så du er ikke frustrert over alle møtene?

— Man kan gjerne ønske seg ett fylke, større kommuner og slike ting. Men hvis landsdelen skal få mer gjennomslag nasjonalt for sine behov, må storbyen ta ansvar for regionen.

Norman har ikke noe ønske om å kritisere ordfører Grundekjøns styre direkte.

— Jeg kjenner detaljene for dårlig i Kristiansand til å si så mye om det nå. Men jeg kan si at da Bjørg Wallevik og Erling Valvik styrte byen, er det min oppfatning at storbyen i større grad tok ansvar for hele regionen, enn hva som later til å være tilfelle nå.

- Demokrati tar tid

- Forstår du at Antonsen og Grundekjøn har ønsket seg færre av de møtene der man ikke beslutter noe?

— Jo. Jeg fikk jo sjokk jeg også, da jeg gikk inn i politikken i sin tid. Jeg kan forstå at når man kommer fra næringslivet blir det er en brå overgang. Men jeg har lært meg å se annerledes på disse fenomenene.

- Hvordan da?

— Demokrati tar lang tid. Når man har slike råd og møteplasser der formålet ofte er å drøfte en sak uten å ta en beslutning der og da, så er det fordi vi har noen aktører som skal bli hørt. Og fordi gode diskusjoner kan modne en sak før man kommer til en beslutning.

— Bare synsing

ORDFØRER: Arvid Grundekjøn

Ordfører Arvid Grundekjøn er oppgitt over hvordan han selv og Kristiansand fremstilles.— Jeg blir sett på som arrogant, og det skapes et inntrykk, blant annet i Fædrelandsvennen, av at vi ikke evner å samarbeide slik vi skal. Det er en kritikk som bør baseres på noe konkret, og ikke på overskrifter og synsing, sier Grundekjøn.

Han trekker særlig fram samferdselssektoren som en avgjørende oppgave der landsdelen må enes om viktige mål, og der han mener Kristiansand spiller den lederrollen Norman ønsker at byen skal ta. I rask rekkefølge lister han opp Veiaksjonen, Samferdselsløftet, møter mellom byene og samarbeid gjennom Agderrådet. Han trekker også fram brukergruppen for Kjevik flyplass og Jernbaneforum sør, og dialogene om havnene i landsdelen.

— Nei, hvis Norman mener hans gamle student ikke gjør jobben riktig, bør det baseres på konkrete forhold. Dette blir bare synsing.

- Hva vil Antonsen vedta?

Ingunn Foss Foto: Roar Greipsland

Lyngdal-ordfører og Høyres toppkandidat på stortingslisten, Ingunn Foss , reagerer på at Grimstad-ordfører Hans Antonsen (V) ønsker regionale råd med vedtaksmyndighet.— Hva er det Hans Antonsen mener vi skal vedta og forpliktene kommunene på i disse rådene, spør Foss. Hun mener Antonsens forslag strider mot det kommunale selvstyre og støtter ikke forslaget.

— Hans Antonsen har selv vært i situasjoner der han ikke har ønsket å forplikte seg på vegne av kommunestyret i Grimstad, sier Foss. Hun forteller om en sak i arbeidsutvalget i Agder Energi der Antonsen gikk imot at styret skulle sondere markedet i forhold til eventuelle samarbeidspartnere. - Han ønsket ikke å binde Grimstad til et slikt vedtak, forteller Foss.

— Da kunne han ikke gi mandat til å gi signaler en gang, det er for langt andre veien. Jeg lurer på hva Hans Antonsen ønsker å vedta i regionale fora? Hva tenker han seg? Hvordan skal dette skje i forhold til lokaldemokrati og kommunestyrene, spør Foss.

Foss mener man nå er i ferd med å snakke ned det regionale samarbeidet og de regionale fora.

— Det mener jeg er dumt, for det fremstår som om vi bare prater ned hverandre. Vi trenger å løfte felles utfordringer, og vi trenger regionale møteplasser, og det er sørgelig at vi nå snakker disse ned.

Foss ønsker å bruke disse møteplassene til å løfte saker som angår hele regionen, men ser ikke at vedtak i regionale råd løser noen problemer.