— Utgangspunktet er at vi ønsker å kjøpe grunnen. Der grunneeier ikke ønsker det kan vi inngå avtale om evigvarende bruksrett, men det er det ikke sikkert vedkommende ønsker. Da kommer ekspropriasjon inn i bildet, sa varaordfører Berit Kittelsen (Ap) under plan- og økonomiutvalget tirsdag.

— Jeg håper vi slipper å ekspropriere, men det kan bli realiteten, for nå må vi komme i mål, sa hun.

Strandstien har vært snakket om i mange år, og nå ligger det an til snarlig oppføring av strekket gjennom villastrøket Nesane, på østsiden av fjorden.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på facebook!

Her er det flere store eiendommer, med hager som strekker seg helt ned til vannkanten. En strandsti vil krysse prakteiendommene, enten grunneierne vil eller ei.

Motstemme

Kun Høyre stemte imot rådmannens forslag om at kommunen skal gå inn og kjøpe grunnen.

— Jeg mener at vi heller bør gjøre avtaler om evigvarende bruksrett, sa Bernt Slettedal (H) under møtet.

Varaordfører Berit Kittelsen (Ap) støttet Rådmannens innstilling, som åpner for kjøp eller ekspropriasjon av grunn på Nesane. Foto: Henrik Ihme

Med det ønsker han at kommunen ikke kjøper opp grunn, men heller gjør avtale om en veirett til evig tid.— Arealet vi kjøper kan bli så stort at det hindrer utviklingsmuligheter på egen tomt for grunneier. Dessuten vil en kommunal stripe gjennom boligfeltet gjøre at folk kan ta seg til rette midt i noens private eiendom, sier han til Fædrelandsvennen.

Resten for

Men Bernt Slettedal var alene i dette synet. Selv Frp, hvor ekspropriasjon vanligvis sitter lenger inne enn hos Høyre, stemte for rådmannens innstilling.

— Ved kjøp beholder vi kontrollen over innbyggernes penger. En leieavtale blir for usikkert, sa Line S. Vennesland (Frp).

Og videre:

— Jeg er i prisnipp mot ekspropriasjon, med unntak når det gjelder viktige, samfunnsmessige inngrep. Nå må vi være villige til å få på plass denne stien.

Eivind Drivenes (Sp) hadde ingenting imot avtaler om evigvarende bruksrett.

— Det er ikke snakk om å leie, men å ha evig veirett. Om grunneier ønsker det, og vi slik unngår ekspropriasjon, så er det veien å gå. Hvis ikke, så er kjøp det beste, sa han.

I gang

Rådmannens stab er nå godt i gang med arbeidet med strandstien, men ønsket altså først videre ryggdekning fra politikerne.

Nå skal det lages en detaljert byggeplan for hver enkelt eiendom i forståelse med grunneier, og deretter lages en avtale om overtakelse og erstatningssum fastsatt av tingretten.

Og på eiendommer der partene ikke kommer til enighet, blir ekspropriasjon løsningen.

Men kommunen er i dialog med grunneierne, og de fleste har møtt opp på kommunens befaringer på Nesane.

«Grunneierne var positive til besøket, selv om naturligvis ikke alle var like positive til en offentlig sti gjennom deres eiendom. Enkelte var også sterkt imot stien, mens andre aksepterer at det kommer en sti», heter det i saksdokumentene.

— Det er i overkant av 15 grunneiere, og vi håper å komme til enighet med samtlige. Men det kan bli en eller to saker der vi må ekspropriere, sier plan- og miljøvernrådgiver Eirik Aarrestad.