Ifølge rådmann Tor Sommerseth var lærernes arbeidstid aldri noe sentralt tema da KS i Agder diskuterte tariffavtalen med lærerne første gang. Bystyret sendte fem representanter til KS Agders samlinger, og varaordfører Jørgen Kristiansen (i framgrunnen) mener de burde informert bystyre og formannskap bedre. Foto: Kjetil Reite

— Sentrale politikere i Stavanger har klart og tydelig uttalt at kravet fra Kommunenes Sentralforbund (KS) ikke er veien å gå, sa streikegeneral Arnulf Andersen, som før onsdagens formannskapsmøte appellerte til varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) om en tilsvarende melding fra Kristiansand.

I Stavanger har blant politisk skoleleder Peter Hernes sagt tydelig at han ikke støtter kravet om mer bundet arbeidstid.

— Det aller viktigste nå er å beholde lærere og rekruttere nye, ikke å innføre 7,5 timers bunden arbeidstid, sa Hernes til Stavanger Aftenblad tidligere i august.

I formannskapets møte var det ingen som tok til orde for at Kristiansand skulle gi en lignende uttalelse.

— Det er ikke naturlig å komme med en slik uttalelse under en pågående streik, sa Kristiansen etter møtet.

Avklaring

Mandag sa Kristiansen til Fædrelandsvennen at han ville ha svar på hvordan KS kom fram til forhandlingsmandatet i lærerkonflikten, og at hans inntrykk var at KS var i utakt med medlemskommunene. Inntrykket har han fått gjennom media, blogger og i kontakt med andre kommuner.

I formannskapet onsdag ba varaordføreren om en presisering av hvilket mandat forhandlingsutvalget til KS har, og hvordan mandatet ble utformet.

— Så langt jeg vet, er det bare åtte prosent av landets kommunestyrer eller formannskap som har drøftet saken. Blant disse er ikke bystyret i Kristiansand. Man kan lure på side hvilket mandat KS egentlig har til ikke å imøtekomme lærerne, sa Kristiansen før møtet.

Prosessen

Ifølge rådmann Tor Sommerseth var lærernes arbeidstid aldri noe sentralt tema da KS i Agder diskuterte tariffavtalen med lærerne første gang. Bystyret sendte fem representanter til KS Agders samlinger, og varaordfører Jørgen Kristiansen (i framgrunnen) mener de burde informert bystyre og formannskap bedre. Foto: Kjetil Reite

I formannskapet kom det fram at Kristiansand hadde hatt anledning til å gi sine innspill til forhandlingene med lærerne helt fram til 14. februar. Da sendte KS Agder sitt endelige innspill til KS sentralt. Her uttrykker de bekymring for konflikten som allerede da så ut til å ende i streik.Kristiansen reagerer på at saken ikke kom opp i bystyre eller kommunestyre.

Bystyret sendte derimot fem folkevalgte representanter til møter i KS Agder, også til strategikonferansen som ga de endelige innspillene til KS sentralt i februar. Blant de som deltok i denne prosessen var Mette Gundersen (Ap) og Arvid Grundekjøn (H).

Mette Gundersen sa i formannskapets møte at de sikkert kunne ha informert formannskapet og bystyret bedre.

Men samtidig minnet hun om at det er tidkrevende å legge slike saker fram for de folkevalgte.

— Det er mellom 20 - 30 landsdekkende tariffavtaler og om kommunene skulle behandlet alle hver for seg, hadde de kanskje brukt for mye tid.

Effekt

Ifølge Arnulf Andersen hadde de ikke forventet at formannskapet skulle ta noe oppgjør med kravet om mer tilstedeværelse for lærerne. Men Andersen mener at det hjelper streikende lærere når politikerne kritiserer KS.

— Leder i KS-styret er fra Høyre, og det vil overraske meg mye om de ikke legger merke til det når sentrale Høyre-folk kritiserer KS, sier han.