— Alle sammen er vi litt gale og litt normale. Vi ønsker å dele kunnskap, fjerne tabuer og få fram at psykiske lidelser og mentale problemer slett ikke er noe å skamme seg over, sier overlege og leder for Abup ved Sørlandet sykehus, Karl Erik Karlsen.

Abup står for «avdeling for barn og unges psykiske helse».

Se klipp fra tv-showet i videoen over!

Vilde Kalvik forteller at hun ikke har fått veldig mange tilbakemeldinger på videoen hun har vært med i, ennå. Hun står fram med sin lidelse fordi hun ønsker å skape godt for andre. Kanskje noen kan lære noe. Hun synes det er flott at sykehuset går nye veier for å nå ut til folk.

Overlege ved Abup Karl Erik Karlsen og prosjektleder Gro Anita Kåsa Poulsen i Sørlandet sykehus sitt tv-studio på Eg. Søndag gikk første tv-sending på lufta. Fram til jul blir det ukentlige show om psykiske lidelser Foto: Thomas Hegna

Fra spøk til alvor

Første sending gikk på lufta søndag kveld, og showet har fått navnet Helsestudio 1. Det begynte egentlig som en spøk. Abup har i flere år hatt egne «talkshow». Seks ganger i året leier avdelingen et utested i Kristiansand og arrangerer helaftens forestilling, for å fortelle om psykiske lidelser.

— Vi når et par hundre mennesker da. Vi burde hatt tv-show, sa noen, for moro. Og nå er vi der. Vi har bygget eget tv, og musikkstudio, som vi selvsagt kaller «abup road studio».

Les også:

— Hver eneste søndag fram til jul blir det sendt nye programmer, forteller Karlsen, som gleder seg stort til å lede sendingene.

Litt som Skavlan

Han møter oss sammen med prosjektleder Gro Anita Kåsa Poulsen. Programmene skal sendes til 40.000 sørlendinger gjennom tv-Agder søndagskvelder. Alt legges også ut på www.abup.no.

— Vi kommer til å ha gjester i studio som har hatt eller har psykiske lidelser. Vi skal snakke med fagfolk, og vi skal ha masse musikk og underholdning.. Vi har sett mye Skavlan og lært mye av det, men vi har også med oss proffe folk, sier Poulsen.

Sørlandet sykehus samarbeider blant andre med Dokufilm på Odderøya om produksjonen.

Selvmordsapp

Overlege ved Abup Karl Erik Karlsen og prosjektleder Gro Anita Kåsa Poulsen i Sørlandet sykehus sitt tv-studio på Eg. Sykehuset er først i landet med egne tv-sendinger om helse. Foto: Thomas Hegna

I første sending kommer filmskaper Kristian Landmark for å snakke om sin angst, om et par uker kommer klinikksjef Oddvar Sæther for å fortelle om selvmordsfare. Han skal også spille saksofon.Les også:

Utover høsten blir mange viktige temaer tatt opp. Spiseforstyrrelser, selvmordstanker, angst, depresjon, og mye mer.

— Sørlandet sykehus er også klar med en selvmordsapp for smarttelefoner. Den skal vises i neste sending. Det er en app som inneholder tips og råd til hva du kan gjøre og hvor du kan få hjelp hvis du går med selvmordstanker. En forebyggingsapp, forteller Karlsen.

Tror på mer

Han mener det er viktig at helsevesenet bruker ny teknologi og nye formater for å nå ut til pasienter og befolkning.

— Vi er litt pionerer nå, men mange rundt i landet følger med. Jeg tror vi vil se mye mer av dette fremover, sier Karlsen.

Lederen for Abup jobber nesten fulltid med tv-prosjektet for tiden. Andre på Abup har overtatt mange av hans vanlige oppgaver.

— Du må skrive at dette prosjektet er mulig fordi mange strekker seg langt og jobber dugnad, sier Karlsen.