NYE: Ibrahim Abdi (22) og Stian Johansen (15) var på årsmøte for første gang. Abdi er ikke medlem ennå, men vurderer å melde seg inn. Johansen har vært medlem i to måneder. Foto: Gaute Beckett Holmslet

KRISTIANSAND: — Den største årsaken er nok økt aktivitet, uten at vi har gjort noen undersøkelser på det. I 2011 var det lite aktivitet, mens vi i 2012 hadde ganske mye aktivitet, spesielt på sosiale medier, sier fylkessekretær Per Myrstad Kringen.

Tall Fædrelandsvennen har fått tilgang til viser at økningen på fylkesnivå er nær en dobling av medlemsmassen. Organisasjonen gikk fra 135 til 261 medlemmer – en økning på 93,3 prosent.

Kringen tror ikke økningen kan spores direkte tilbake til det som skjedde på Utøya sommeren 2011, men sier det likevel kan ha hatt en effekt.

— Det har kanskje bidratt til økt kjennskap til AUF, og det har nok gjort ungdom mer politisk bevisst. Og når da AUF i Vest-Agder viser seg som et aktivt ungdomslag, så er det flere som vil bli med.

Kan bli viktig

Antallet delegater fylkeslaget får på landsmøtet i organisasjonen, bestemmes ut fra medlemsantallet i fylket. Derfor kan økningen vise seg å bli viktig.— Sist hadde vi ni delegater. Ligger vi på det medlemstallet vi har nå, eller øker, får vi kanskje to-tre ekstra delegater på landsmøtet. Det vil gi oss mer innflytelse nasjonalt, sier Kringen.

Målet er å øke enda mer fram mot landsmøtet, og dermed få enda flere delegater. Kringen mener fylkeslaget fortsatt har mye å gå på når det gjelder medlemstall.

— Vest-Agder har alltid vært et "lite" fylke med tanke på medlemstall, og vi har ikke nådd vårt fulle potensial ennå. Vi hadde et mål om å gå enda mer opp. Samtidig er det gøy å komme på nasjonale samlinger og kunne skryte av å ha størst prosentvis økning, sier Kringen.

Hjelp fra Ap

Men økningen ungdomsorganisasjonen nå opplever har ikke kommet helt av seg selv. Kringen trekker fram moderpartiet som viktig drahjelp i prosessen.

— Det er viktig å understreke at vi har fått god hjelp fra Vest-Agder Arbeiderparti, men også fra Arbeiderpartiets lokallag. Da lokallaget vårt i Farsund ble startet opp fikk vi for eksempel mye hjelp fra Farsund Arbeiderparti, sier Kringen.

Og partiene er ikke vonde å be, så lenge de ser at det skjer noe i ungdomsorganisasjonen.

— Når de merker at det er mer aktivitet, gjør det også at de stiller mer opp, sier Kringen.

- Gode arrangementer

Ibrahim Abdi (22) var på årsmøte for første gang torsdag kveld.

NYE: Ibrahim Abdi (22) og Stian Johansen (15) var på årsmøte for første gang. Abdi er ikke medlem ennå, men vurderer å melde seg inn. Johansen har vært medlem i to måneder. Foto: Gaute Beckett Holmslet

— Jeg kom hit fordi jeg vil vite hva de driver med, men jeg har ikke bestemt meg ennå, sier Abdi.

— Hva tror du er grunnen til at AUF i Vest-Agder øker som de gjør?

— Kanskje det er fordi de har gode arrangementer, for eksempel rundt valg, sier han.

Invitert med

Stian Johansen (15) har vært medlem i to måneder. Han ble med fordi organisasjonen jobber med saker han interesserer seg for.

— Det er først og fremst skolepolitikken, sier 15-åringen, som ikke kjenner mange jevnaldrende med politisk interesse.

— Egentlig ikke. Mange av de jeg kjenner følger ikke like mye med på politikk, de tenker kanskje mer på skolearbeid, sier Johansen.