Totalskadet: Orlogsstua er utbrent etter brannen natt til lørdag. Her inspiserer Per Yngve Olsen (t.v.) og Per Kjell Kristiansen inngangspartiet på møtestedet for Kristiansand orlogsforening. Foto: Kjartan Bjelland
Utbrent: Orlogsstua er totalskadet etter brannen natt til lørdag. Lørdag formiddag drev brannvesenet på med etterslokking. Foto: Kjartan Bjelland
Opp i røyk: Det var lite verdier som kunne hentes ut av bygningen etter brannen konkluderte Per Yngve Olsen (t.v.) og Per Kjell Kristiansen. Foto: Kjartan Bjelland
049.jpg Foto: Morten Lind Vårum
053.jpg Foto: Morten Lind Vårum

KRISTIANSAND: — Dette er bare trist, sier Per Kjell Kristiansen, som er nestformann i Kristiansand orlogsforening.

— Ja, det er tungt. Det er mye historie som har gått tapt i brannen, sier Per Yngve Olsen, som er varamedlem i styret i samme forening.

De to tok lørdag turen til Orlogsstua på Odderøya for å se på skadene etter brannen som startet i bygget sent fredag kveld. Begge to var preget av synet av den nedbrente bygningen som møtte dem.

— Her har vi jobbet så hardt for å vedlikeholde bygget, så det er klart det er trist når det forsvinner. Vi har jo mange minner herfra som forsvinner, og som vi kommer til å savne, sier Olsen.

Bevaringskamp

Både Kristiansen og Olsen har vært nært tilknyttet til Orlogsstua gjennom foreningen Kristiansand orlogsforening hvor de begge har vært medlemmer siden tidlig på 90-tallet. De to forteller at foreningen deres har leid stedet av kommunen siden 1976. Foreningen var også en av de som kjempet hardt gjennom mange år for å bevare huset når det var snakk om å rive det til fordel for en ny vei gjennom området.

— På dette stedet har vi bygd et godt miljø, som det blir vanskelig å erstatte, sier Kristiansen, om stedet som foreningen har brukt til styremøter og foreningsaktiviteter for de 80 medlemmene.

Etter å ha sett på skadene på det utbrente huset forsøkte de to å ta ut noen ting fra huset som ikke var ødelagt. Men ifølge de to er det aller meste gått tapt.

— Vi var veldig glade i stedet siden vi har hatt så mange møter og sammenkomster her. Nå har vi ingenting og vet ikke hvordan vi skal gjøre det fremover, sier Olsen.

— Det vi håper er at møteprotokollene fra oppstarten etter andre verdenskrig er i behold. De ligger inne i safen, som utvendig ser ut til å være intakt, sier Kristiansen.

Uerstattelige foreningsgaver

Ifølge de to er det mange bilder, gaver og foreningseffekter som er av uerstattelig verdi for foreningen som har gått tapt i brannen i huset som ble bygd tilbake i 1857. — Et originalt Nortraskipsflagg er noe av det mest spesielle. Det var en gave fra et medlem som hans svigerfar fikk av kong Haakon, mens han lå på sykehuset i London under krigen, sier Olsen.

Flammene slo gjennom taket på bygningen fredag kveld. Foto: Vegard Nekstad

— Det eksisterer så vidt jeg vet bare seks av de på verdensbasis, sier Kristiansen.Begge er usikre på hva som vil skje med stedet nå.

— Vi følte at det var interesse for å bevare stedet. Vi får vel ikke bygget det opp igjen, men vi håper kommunen kan hjelpe oss med å finne et sted hvor vi kan fortsette virksomheten i hvert fall, sier Kristiansen.

Vil gjenreise

Når Fædrelandsvennen kontakter Kristiansand kommune som eier bygningen kommer nyheten som en overraskelse.

— Nå vet nesten ikke hva jeg skal si. Jeg må finne ut av hva som har skjedd der ute, sier, Hans Christian Gram, eiendomssjef i Kristiansand kommune.

— Det viktigste er er at ingen er kommet til skade. Bygningen er forsikret, så får vi ta det derfra. Men sånn umiddelbart tenker jeg at vi vil reise et tilsvarende bygg igjen siden bruken der ute er politisk bestemt, sier Gram.