KRISTIANSAND: Norsk pasientskadeerstatning (Npe) har vedtatt at de etterlatte av den avdøde sørlendingen skal få 1,6 millioner i erstatning. Årsaken er at sykehuset ikke innkalte mannen til kontroll etter en hjerteoperasjon. Det er brudd på sykehusets egne rutiner.

Tragedien skjedde i 2007. Det ble oppdaget at pasienten hadde en hjertefeil som førte til at høyre hjertekammer hadde vokst kraftig. Han ble lagt inn til operasjon, og den gikk etter alle regler og retningslinjer, skriver Npe i sin konklusjon.

Sørlandet sykehus har i saksdokumentene Fædrelandsvennen har tilgang til, sladdet opplysningene som forteller om hendelsen skjedde ved sykehuset i Kristiansand, Arendal eller Flekkefjord.

Ble svært dårlig

Etter en slik operasjon er det ikke uvanlig at det oppstår veskeansamling rundt hjertet. Derfor skal pasienten innkalles til kontroll innen fire uker. Det ble ikke gjort.

Etter 50 dager kontaktet pasienten sykehuset igjen. Han var svært dårlig, hadde smerter, var tungpustet, fikk ikke sove og var plaget av kvalme, blant annet. Han ble innlagt akutt.

Sykehuset brukte lang tid på å undersøke om mannen kunne være smittet av Listeria-bakterien etter å ha spist ost.

Npe skriver at det må regnes som "meget usannsynlig" at en ellers relativt frisk og ung mann er blitt smittet etter så lang tid. Det er normalt bare mennesker med nedsatt immunforsvar, eldre og gravide som kan bli alvorlig syke av Listeria.

Dramatisk

I stedet oppstod akutt sirkulasjonssvikt. Det vil si at cellene i kroppen ikke får nok oksygen, fordi hjertet ikke pumper nok blod rundt i kroppen. Årsaken er at det har samlet seg masse veske i en pose rundt hjerte. Dette klemmer så kraftig at hjertet ikke får gjort jobben med å pumpe blod rundt i kroppen.

Under dramatiske omstendigheter forsøkte helsepersonellet på intensivavdelingen å redde livet til mannen, men han døde to dager seinere.

Kunne overlevd uten senskader

Npe slår fast at legen burde funnet ut hva som var galt langt tidligere. Da kunne mannen blitt behandlet.

Npe skriver det er stor sannsynlighet for at mannen ikke bare hadde overlevd, men også uten alvorlige senskader.

Derfor har de etterlatte krav på en erstatning på 1,6 millioner kroner.