I vannet utenfor Flødevigen i Arendal falt temperaturen raskt denne helgen. Foto: Tore André Baardsen

I et par uker har vanntemperaturen ved Havforskningsinstituttet i Flødevigen i Arendal ligget på 18 grader på en meters dyp. Instituttet måler temperaturene kontinuerlig. Natt til fredag stupte temperaturen, og fredag formiddag ble det målt like over ti grader på en meters dyp. Så steg temperaturen opp til 15 grader senere på dagen, før den igjen falt. Midt på dagen lørdag viste de offisielle målingene fortsatt under 13 grader.

Vind fra nord

— Det har vært vind fra nord. Den drar med seg overflatevannet ut og det kommer kjøligere vann opp fra dypet. Sannsynligvis er det dette som har skjedd, sier meteorologikonsulent Jan Inge Hansen ved Meteorologisk Institutt. Han forklarer at det er eneste måten vi kan oppleve så raskt fall i vanntemperaturene.

— Vann holder godt på varmen, og det tar mer tid å varme det opp igjen når det varme vannet har forsvunnet utover, sier Hansen. Han sier at når dette har skjedd ved forskningsstasjonens målestasjon, så har samme fenomen sannsynligvis også redusert badetemperaturen langs hele kysten.

I en del viker skiftes ikke vannet så raskt ut, og badetemperaturen kan holde seg bedre.

Badetemperaturene

Flere av stedene som har meldt inn til Yrs badetemperaturliste lørdag, opplyser også om noe kjølig vann. Ved Kristiansand feriesenter har det imidlertid holdt seg bra.

Ifølge Yr er dette noen av badetemperaturene på Sørlandet lørdag:

Åros, Søgne: 15 grader.

Kristiansand Ferisenter: 18 grader.

Farsund Resort: 14 grader.

Agder Marina, Tvedestrand: 13 grader.

Morvigsanden, Grimstad: 17 grader.

Sjøsanden, Mandal: 17 grader.

Havforskningsinstituttet måler på en meters dyp. De fleste campingplassene måler i overflaten.