— Det overgår alt jeg har opplevd, det var grusomt. Det er et under at min klient er i så ok form som hun er, sier han.

Han landet i hovedstaden Quito lørdag ettermiddag, og besøkte den narkomistenkte sørlandskvinnen søndag. Han forteller at han hadde med seg en nordmann, som er bosatt i byen, som tolk for å komme seg inn.

— Vi satt først i en time på cella hennes før vi var i et fellesområde i like lang tid, sier han.

Deler celle

Han forteller at kvinnen deler en celle på 4-5 kvadrat med fire andre. - Sengene står helt tett i tett, litt over hverandre. Så de ligger delvis på hverandre. Bare én og én kan gå ut av cella av gangen. De andre tre må vente på å komme seg ut, sier han.

Advokat Nils Grønås håper å få overlevert medisiner til sin klient i fengslet i Quito. Foto: Kjartan Bjelland

Grønås forteller at da de gikk fra cella til fellesområdene, var alt de gikk på fylt med vann. — Vi subbet i vann overalt, uten at vi fikk vite hvorfor det var slik, sier han.Dessuten var søndagen besøksdag, og dermed et sant kaos av mennesker i hele fengselet.

Brystsmerter

Han beskriver sin klient som i tilsynelatende ok form. - Men hun klagde på brystsmerter, som jeg tror kan komme av en hjertelidelse hun har, sier Grønås.

Mandag lokal tid er derfor håpet å komme i kontakt med fengselslegen, slik at Grønås sammen med ham kan få koordinert innkjøp av medisiner til kvinnen.— Hun gjentok dessuten alt det som er kommet fram om hvordan hun ble lurt til å frakte narkotikaen til Europa, sier Grønås.

Advokat-kluss

Ytterligere komplikasjoner har oppstått fordi en advokat i Quito på egen hånd har påtatt seg jobben med å representere kvinnen.

— Klienten min sier at han oppsøkte henne i fengselet for noen dager siden, og ville være advokaten hennes. Men det sa hun nei til. Likevel virker det som han nå er blitt nettopp det, sier Grønås.

Han har gjort forsøk på å komme i kontakt med kvinnens egentlige lokale advokat. Men denne nekter å snakke med Grønås fordi det ikke skal være lov i henhold til loven ettersom en ny er blitt advokat for kvinnen.— Så jeg må prøve å finne ut av rotet med denne nye advokaten, sier han.

Han er i landet delvis på regning fra advokatkontoret han jobber hos. Norske myndigheter vil knapt dekke noe, og familien til kvinnen kan ikke dekke alle utgiftene.— De er i en svært presset situasjon, også økonomisk. Så vi ønsker å bistå også slik sett, sier han.

Rettsmøte

Grønås håper dessuten å få vite når neste rettsmøte skal være. Det skulle ha vært mandag, men er nå utsatt til i slutten av april.