— Vi har rimelig grei kontroll, men det brenner dypt her, sa fungerende underbrannmester Frank Nilsen til Fædrelandsvennen tidlig onsdag morgen.

Lynet har slått ned i dette treet, og startet ulmebrannen. Foto: Andreas Emil Hansen

Det er for tiden veldig tørt i området. Brannen er bare et par hundre meter nordøst for Slettheitårnet, ifølge utrykningsleder Gunnar Pedersen i Kristiansandsregionen brann og redning.— Ulmebrannen sitter veldig dypt i jorden fordi det er så tørt, da trekker varmen nedover. Vi har lagt ut cirka 1200 meter med slanger for å få vann fra ei tjønn, sier utrykningsleder Gunnar Pedersen.

Ved 15-tiden onsdag har Sivilforsvaret vaktbytte. De skal bli værende og drive slukningsarbeid sammen med brannvesenet.

— Vi må nok jobbe her både i kveld, natt og morgendagen for å få slukket brannen helt, forklarer Pedersen.

La ut slanger

— Det er ganske ulendt terreng. Vi har holdt brannen i sjakk, men det må vann til for å slukke den. Nå kjører vi inn 11 mann fra sivilforsvaret og to fra brannvesenet, og så skal vi legge ut brannslanger fra et tjern 500 meter unna brannen, sa Pedersen onsdag morgen..

Brannvesenet har også fått hjelp av grunneieren for å frakte utstyr opp til stedet.

— Grunneieren har fraktet de store vannpumpene våre opp til stedet med traktoren sin. Dette slukningsarbeidet vil ta tid, sier Pedersen.

Ulmet siden søndag

Ulmebrannen har brent av rundt ett mål, og startet som følge av et lynnedslag.

— Et lyn slo ned her på søndag, og det har ligget og ulmet siden det. I dag skal vi få i gang slukking med vann. Da vil vi ligge godt an, men dette vil ta noen dager. Det brenner dypt, og vi tar ingen sjanser, sier fungerende underbrannmester Nilsen.

Opprettholder beredskap

Brannvesenet benytter seg av Sivilforsvaret for å ha kapasitet til andre oppdrag i Kristiansand.

— Vi vil ikke svekke beredskapen, og Sivilforsvaret er jo en kjemperessurs for oss, sier Nilsen.