Kristiansand tingrett kom fram til at 54-åringen var uaktsomog brøt vikeplikten da han kjørte ut på Tveideveien 3. juli i fjor. Utkjøringenførte til at 20 år gamle Elbanite Maksutaj kolliderte med 54-åringens bil. Hunble kastet av mopeden og senere fløyet til sykehus med alvorlige skader.

Nektet straffskyld

54-åringen nektet straffskyld da saken gikk for retten.

—  Mopeden var 20 meter unna da jegfikk øye på den. Jeg bremset og stoppet opp. Hun kjørte helt langs kanten avveien og forsøkte ikke å vike unna. Jeg sitter med en følelse av at hun varopptatt av andre ting enn å se på veien, sa 54-åringen.

Rettens flertall, dommerfullmektig Ingulf Nordahl ogmeddommer Kristin Løvdal, kom fram til at 54-åringen er skyldig og må dømmesfor legemsbeskadigelse.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Tok bevisst risiko

"Når tiltalte ikke har tilstrekkelig fri sikt når haner i ferd med å kjøre ut på en trafikkert vei, tar han en bevisst risiko somhan må bli å svare for. Hvorvidt fornærmede hadde lys på mopeden, om hun låforskriftsmessig på veien, om hun bremset, blir etter rettens flertalls synikke særlig fremtredende når tiltalte uansett må lastes for ikke å ha forsikretseg om å ha tilstrekkelig fri sikt til å kunne foreta en forsvarligutkjøring", heter det i dommen.

I tillegg til 30 dagers fengsel ble 54-åringen fradømtførerkortet i 18 måneder. Han må også betale 75.000 kroner ioppreisningserstatning til Elbanite Maksutaj.

Fengselsstraffen var i tråd med aktors påstand.

Slakter dommen

Elbasite Maksutaj (20) fikk alvorlige hodeskader etter ulykken. Etter åtte måneder kan hun ennå ikke snakke eller bevege seg normalt. Foto: Privat

54-åringens forsvarer, advokat Knut Henning Larsen, harallerede bestemt seg for å anke dommen.— Jeg skriver på anken nå. Jeg ser atden ene dommeren er helt enig med min klient, mens de to andre ikke har skjønthva reaksjonstid er for noe. Det er skremmende. Jeg blir overrasket dersomdommen blir stående, sier Larsen.

54-åringen, som er yrkessjåfør, forklarte i retten at siktenhans ble hindret av to parkerte biler. Han måtte dermed langt fram for å se omkysten var klar. Da han fikk stoppet stobilens høyre forhjul 1,5 meter ut i veibanen, mens det venstre forhjulet sto påden hvite stripen.

Var på vei til jobb

Elbanite Maksutaj (20) var på vei til jobb da hun kollidertemed 54-åringens bil. 20-åringen hadde akkurat begynt på skole i Hønefoss og varhjemme hos foreldrene på sommerferie. Hun har ikke førerkort, men pleide å lånefarens moped av og til.

Maksutaj ble påført store hodeskader i kollisjonen. Etterfire måneders rehabilitering ble hun overført til Birkenes sykehjem, hvor hunnå er innlagt. Hun kan fremdeles ikke bevege seg uten hjelp og har storeproblemer med å snakke.

Må reageres strengt

"Når tiltalte, som retten har funnet bevist, uaktsomtkjører ut i veibanen og det oppstår slike betydelige personskader som her,tilsier allmennpreventive hensyn at det må reageres strengt for å markereviktigheten av å overholde grunnleggende trafikale regler", fastslårretten.

Aktor, politiadvokat Tove Haugland, var fredag ikketilgjengelig for kommentar. Bistandsadvokat Gisle Johnson svarte ikke påFædrelandsvennens henvendelser.