— Både lungebetennelse og influensa er potensielt alvorlige sykdommer, sier førsteamanuensis ved mikrobiologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Anne-Marte Bakken Kran.

Hun er spesialist på mikrober, og synes sykdomseksemplene til Stormberg-sjefen Steinar Olsen, er såpass underlige at hun lurer på om han blander diagnosene, og omtaler influensa og lungebetennelse omtrent som forkjølelse.

Alvorlig sykdom

— Lungebetennelse kan være en svært alvorlig sykdom. Er du rammet av den er det mest sannsynlig at du ikke klarer å gå komme deg på jobb, fordi du er så syk. Men i noen tilfeller rammes man ikke så

hardt, og dersom man går på jobb mens man er smittefarlig, risikerer man å smitte kolleger, sier hun.

Olsens utspill på videobloggen handler om å sette tema på dagsorden for å få ned sykefraværet. Bakken Kran bekrefter at når det gjelder influensa bør man også ta hensyn til smittefaren man utgjør når man går på jobb.

Fastlegen

— Det er mange individuelle variasjoner, og om man skal gå på jobb er en avgjørelse fastlegen må ta stilling til i samtale med pasienten.

— Hvis man går på jobb selv om man er slapp og sliten av for eksempel influensa, hvilke konsekvenser har det for hvor raskt man blir frisk?

— Hvis kroppen signaliserer at man trenger hvile, så er det en beskyttelsemekanisme som mankanskje børl ta hensyn til, sier hun.

Dette er rådene

Folkehelseinstituttet har følgende råd til influensasyke folk:

Om man selv er smittet bør man forsøke å unngå å smitte andre. Reduser omgangen med andre, spesielt personer med risiko for å få komplikasjoner som følge av influensa.

Hosting og nysing er en effektiv måte å spre influensavirus på. Bruk derfor papirlommetørkle når du hoster/nyser, og vask hendene etterpå. Har du ikke papirlommetørkle, gjør det til vane å hoste/nyse i albuen. Da unngår du å få masse virus på hendene som lett spres til andre ved for eksempel håndhilsning eller via gjenstander (dørhåndtak mv). Brukte lommetørklær er en ”virusbombe”.