Anders Loftesnes Sandhåland fra Kristiansand ble tildelt skoleplass i Mandal da han strøk på én enkelt eksamen. Foto: Kjartan Bjelland

— Mens de gamle klassevennene mine kan avslutte tre års skolegang med russefeiring, må nok jeg prøve å få meg en jobb. Det var uaktuelt å takke ja til plassen som jeg ble tilbudt i Mandal. Da måtte jeg ha flyttet på hybel eller sittet flere timer på buss, sier 18-åringen.

Det er en garantiordning som fylket har innført som slår svært uheldig ut for Sandhåland og flere andre kristiansandselever. Garantiordningen er innført for å sikre tredjeårs elever i studiespesialisering (tidligere allmennfag) plass ved samme skole som de gikk andre året. Men garantien gjelder ikke for elever som ikke har ståkarakter i alle fag, og dermed blir de som har vært uheldige på én eksamen og ikke fått ståkarakter forbigått av elever med langt lavere snittkarakterer. Det er bare Vest-Agder og Oslo som har denne garantiordningen.

— Jeg opplever det som bittert og urettferdig at jeg ikke får fortsette på Tangen, mens medelever med dårligere snittkarakter fikk plass. Alle kan være uheldige på en eksamen, sier Sandhåland.

Faller utenfor

Inntaksleder i Utdanningsavdelingen i Vest-Agder, Reidar Kyllesdal, sier garantiordningen som er ment å sikre at flest mulig elever får ta det siste året på samme skole, dessverre slår negativt ut for en liten gruppe.

— Dersom også de som har strøket i et eller flere fag skulle vært sikret plass ved samme skole det siste skoleåret, ville det imidlertid blitt nærmest umulig for elever som for eksempel har tatt andre året som utvekslingselev i utlandet, kommer fra en privatskole eller tilflyttere å få plass ved våre skoler i Kristiansandsregionen, sier han.

Like før skolestart var det ifølge Kyllesdal i overkant av 20 elever fra Kristiansand som fikk tilbud om skoleplass det tredje året i Mandal, Farsund eller Flekkefjord. Senere har det lykkes å skaffe plasser til så godt som alle i Mandal, Vennesla eller Kristiansand.

— Det er vanskelig å måtte sende bort elever fra deres nærmiljø og klassevenner, men ifølge nasjonale forskrifter er vi ikke forpliktet til å skaffe alle plass ved den skolen de selv ønsker. Mellom Mandal og Kristiansand går det flere busser, så det bør gå greit å pendle, mener Kyllesdal.

Fritt skolevalg

Innføringen av fritt skolevalg innenfor inntaksregionene i Vest-Agder kombinert med mange forskjellige fagkombinasjoner i studiespesialisering, gjør at det kan være en utfordring for inntakskontoret å finne den optimale skoleplassen for en del av elevene. Likevel har de aller fleste av de rundt 6800 elevene i de fylkeskommunale skolene fått innfridd sine ønsker. Ved førsteopptaket hadde 91 prosent av søkerne fått primærønsket sitt oppfylt, og ved andre inntak var andelen økt til 93 prosent. Over 99 prosent har fått skoleplass i rimelig nærhet av bosted.

— Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men det hender noen med svake karakterer får plass på et bestemt programfag eller skole av sosiale hensyn. Når elever søker om spesielle fagkombinasjoner som bare finnes ved enkelte skoler, er vi også nødt til å prioritere disse for at de skal få innfridd sin lovfestede rett til treårig videregående opplæring, sier Kyllesdal.

- Uheldig med skolebytte

Rektoren ved Tangen mener det er flere fordeler enn ulemper med garantiordningen for elever som skal begynne på Vg3 studiespesialisering.

— Garantiordningen gjør at det er færre som trenger å bytte skole etter andre klasse. Det kan bidra til økt trivsel og trygghet å kunne fullføre skolegangen på samme sted. Ungdommene slipper også å bruke tid og krefter på å bli kjent med en ny skole, nye lærere og medelever. Da politikerne vedtok at vi skal ha en karakterbasert inntaksmodell der elevene må konkurrere om plassene, er det bra at de også kom med denne garantien, sier rektor Eva Berg ved Tangen videregående skole.

Hun utelukker ikke at garantiordningen kan hindre at elever dropper ut av skolen, men understreker samtidig at den kan få motsatt effekt for elever som av ulike årsaker ikke har ståkarakter i alle fag.