Men ta det i så fall med ro, det er bare å nyte synet av kjempen. For den opp til 19 tonn tunge haifisken er helt ufarlig.

13 meter lang

Brugden lever i nokså varme havområder og finnes både på sørlige og nordlige halvkule. Den vokser langsomt, men kan bli mer enn 13 m lang, og veie opp til 19 tonn. Den er dermed den nest største fiskearten på kloden, etter hvalhaien.

Selv om brugden er i slekt med haier, skater og andre bruskfisk, har den ikke den fryktinngytende tanngarden til mange andre haier. Den lever av plankton som den filtrerer fra vannet.

Forvekslet med sjøorm?

Siden brugden ofte opptrer i flokk og nær overflaten, kan kanskje snuter, ryggfinner og haler fra en flokk som bryter overflaten, ha gitt opphav til forestillinger om sjøormen.

Det er også mye som tyder på at brugde har vært modell for noen av de såkalte sjømonstrene som ofte fantes på tidlige sjøkart.

Brugden blir forholdsvis seint kjønnsmoden og har lav formeringsevne. Eggene ruges ut inne i hunnen, og den føder opp til seks unger som da har en stor plommesekk.

Enorm lever

Gjellebuene er svært lange, og strekker seg nesten rundt hele hodet. Gjellene fungerer både til å skaffe oksygen og å skaffe mat, de danner fine spalter som siler de små byttedyrene fra vannet. Når brugden er på matjakt, svømmer den med den store munnen vidåpen.

Leveren til brugden kan utgjøre opp til 25 prosent av kroppsvekten.

Brugden svømmer vanligvis svært langsomt, mellom tre og fire km/t. Selv om den er en hai og kan bli svært stor,er den fullstendig harmløs for mennesker. Om en er så heldig å komme i nærheten av en brugde, er det bare å nyte synet av den langsomme elegansen til denne kjempen.