— Dette viser hva det faktisk innebærer å sette opp et så stort bygg som til de grader bryter med det som er gjeldene plan for området, sier Kjetil Børufsen, styreleder i Bystranda Aveny Borettslag.

Selskapet Lunde Invest ønsker å sette opp et bygg på 61 meter like ved Aquarama, der Agder Energis gamle bygg ligger. Nå har Bystranda Aveny Borettslag engasjert byrået Rambøll for å få laget en egen analyse av hvor mye skygge et slikt bygg vil kaste.

Ifølge denne analysen vil beboere både på Galgebergtangen og Høivold Brygge kunne miste noe av kveldssola, spesielt mellom mai og august. Det fremgår av høringsuttalelsen fra borettslaget.

Egne analyser

Denne illustrasjonen viser utbyggernes analyser av hvor mye skygge et nybygg vil kaste. Bildet til venstre viser hvor mye skygge bygget vil kaste kl 18.00 om kvelden 20. april, mens bildet til høyre viser skyggene bygget vil kaste kl 18.00 om kvelden 23. juni. Siden utbyggernes og beboernes analyser viser forskjellige tidspunkt på året, er de ikke direkte sammenlignbare. Foto: Asplan Viak

Utbyggerne har også fått laget egne skyggeanalyser. Men de skissene som følger med reguleringsplanen, kan ikke sammenlignes direkte med de beboerne har fått laget siden de viser skyggene på andre tidspunkt. Her stanser de midt i Otra.Ole Morten Helland, prosjektsjef i Skanska, sier at han ikke har fått sjekket om skyggene fra nybygget vil nå så langt som til Galgebergtangen på enkelte dager.

— Jeg har ikke sett alle analysene og kan ikke si om det er riktig eller feil. Men vi vil ta imot de innspillene som kommer til reguleringsplanen og vurdere disse. Det er klart at det vil komme mange innspill til en slik plan.

Han sier at Bystranda Aveny har oppsøkt deres arkitektkontor for å se hvor mye skygge deres leiligheter vil få.

— Når man går i høyden, påvirker det flere mennesker enn om man ikke gjør det. På den andre siden, frigjør man areal på bakken som blir tilgjengelig for allmennheten, sier Helland.

I skyggen

Begge analysene viser at folk på Tangen blir rammet. Her har noen av leilighetene kun uteområde som vender innover mot Kvadraturen.

— Dette vil skyggelegge leilighetene på det som kanskje er den beste tiden vi har, sier Børufsen.

Han beskriver høyhuset som et solur som ikke bare vil treffe Galgebergtangen og Høivold Brygge, men også deler av sentrum.

— Dette berører ikke bare oss, men også tomten der gamle Sylinderservice lå. Den blir lagt fullstendig i skyggen. I tillegg kaster den skygge opp i Østre Strandgate og til og med helt opp til Hamreheia når solen står lavt i februar, sier Børufsen som mener opptil tusen innbyggere vil bli berørt

I høringsuttalelsen protesterer de også på at et bygg på opptil 18 etasjer blir plassert i et område der de andre byggene er på seks etasjer. Det kan utbyggerne gjøre siden dette er utenfor reguleringsplanen for Tangen.

— Det er rent skrivebordsarbeid å si at et slikt bygg ikke er en del av Tangen. Politikerne må ut og se, og da ser de at dette er en del av Tangen, og da må det reguleres som resten av Tangen. Planområdet har til og med Tangen som adresse, sier Børufsen.

Kort tid

Ole Morten Helland peker på at det planlagte bygget er så smalt at en eiendom ikke vil bli liggende særlig lenge i skyggen fra bygget.

— Dette bygget ligger mellom Tangen og Aquarama. Når vi bygger i høyden, frigjør vi mye plass for folk som bruker området, og det er et stort pluss for dette tettbygde området.

Mer luft

Helene Henriksen Knudsen (H) i byutviklingsstyret er ikke overrasket over at analysene fra utbyggerne og beboerne viser forskjeller i hvor mye skygge et høyhus vil kaste.

— Slike analyser er elementære i enhver sak. Så vil det alltid være en diskusjon om hvilken analyse som er den rette og hvilken man skal forholde seg til, sier Knudsen.

— Analysene fra borettslaget viser skygger helt over på Galgeberg?

— Det er vanskelig å si noe om disse analysene uten å ha sett de. Vi må ta i betraktning hvem som har fått laget analysene og se de opp mot de som følger med saken, sier Knudsen.

Hun er positiv til planene om høyhus.

— Politikerne har bestemt at det kan bygges i høyden i utkanten av sentrum. Da er det naturlig å tenke høyhus på Tangen. Et høyhus vil gi mer luft og areal mellom bebyggelsen sammenlignet med dagens bebyggelse.