Mandag startet rettssaken mot fire litauere som er tiltalt for i alt 22 villainnbrudd, 14 av dem på Sørlandet, hovedsakelig i Søgne, Kristiansand og Grimstad.

Kvartetten er omtalt som «telefonligaen», fordi metoden var å ringe opp huseierne med fasttelefon fra svenske numre. Når de var sikre på at ingen var hjemme slo de til, mener politiet.

— Vi har ikke sett liknende metode verken før eller etter at disse ble tatt, sier aktor, politiadvokat Leif Aleksandersen, til Fædrelandsvennen.

Bare én erkjenner

Tre av mennene erkjenner ikke straffskyld, og nekter å ha noe med innbruddene å gjøre. Den fjerde la i Aust-Agder tingrett kortene på bordet.

28-åringen hevdet han kom til Norge i juni for å skaffe seg arbeid.

— Jeg fikk ikke jobb, og en bekjent sa til meg at det finnes noen operasjoner man kan gjøre. Som at man kan bryte seg inn i hus, sa han i retten.

Politiet mener denne opelen med litauiske skilter kan knyttes til 14 villainnbrudd. Bildet fra bompasseringen er et av flere viktige beviser i rettsaken som denne uka går i Aust-Agder tingrett.

Trolig ute av landetGull, smykker og annet sølvtøy forsvant fra hus ulike steder i Sør-Norge i fjor sommer. Verdien er anslått til over én million kroner.

Politiet mener det ikke er usannsynlig at de tiltalte fraktet godset til byen alle fire kommer fra: Kaunas, Litauens nest største.

28-åringen var ordknapp i sin forklaring, angivelig i frykt for represalier.

— Jeg vet ikke om godset er solgt videre. Men jeg fikk 22.000 kroner for alt jeg hadde tatt, sa tiltalte, som ikke ville gå inn på hvem som hadde betalt ham disse pengene.

Opererte i par

Ligaen opererte parvis. 28-åringen er tiltalt for åtte innbrudd, hovedsakelig i Vestfold, sammen med en 30-åring.

21. august i fjor ble de to stoppet i av politiet i arendalsområdet. I bilen ble det funnet flere mobiltelefoner, med og uten svenske kontantkort.

Bilen fikk kjøre videre, og spaning ført til at alle fire ble pågrepet i en leilighet i Skien.

I nabolaget fant politiet en mindre mengde tjuvegods, der noe stammet fra et innbrudd i Kristiansand.

Tekniske spor

Bak tiltalene ligger et omfattende politisamarbeid mellom flere distrikter. I mangel av overvåkingsbilder fra åstedene, og med kun et DNA-spor fra et innbrudd, har politiet gått andre veier.

I en avansert analyse har de koblet informasjon fra bompasseringer og basestasjoner for mobiltelefoner.

Politiet mener de kan bevise at de tiltalte var i nærheten i perioden hvert innbrudd skjedde, og at de også har ringt opp huseieren gjentatte ganger i forkant.

- Ikke godt nok

Politiet mener det ene innbruddsparet benyttet en bil med litauiske skilter til raidet på Sørlandet.

De tiltalte hevdet i retten at de byttet bort denne bilen før innbruddene, og at det viser at de ikke var dem som sto bak.

Men politiet viser til telefondata som viser gjentatte oppringer til åstedene fra strekningen bilen har kjørt før byttet skjedde.

— De har ikke noe som knytter min mann til åstedene. Dette er en sak med kun tekniske spor. Jeg mener det ikke er godt nok, sier Einar Grape, som forsvarer den tiltalte 38-åringen i saken.