Ammesenteret ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet får henvendelser fra stadig nye grupper som ønsker å få råd om amming, grupper som det ville være utenkelig å se for tyve år siden.

— Det er en kjent sak at også adoptivmødre kan få i gang morsmelksproduksjon. Det er stadig flere blivende adoptivforeldre som tar kontakt med oss, forteller spesialsykepleier Elisabeth Tufte ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet.

Mandag skrev vi om bloggeren Vilde Bojang alias «Mumsemamma» som tar et oppgjør med det hun kaller Norges siste puppetabu.

«Får jeg amme barnet ditt?», spør hun og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Derfor spurte vi også leserne: «Kunne du ammet noen andres barn?» 15.000 har svart, 7 av 10 ville ammet en annens barn, de fleste av disse svarer «Ja, i en spesiell situasjon». Resten svarer «Nei, ikke under noen omstendighet».

Flere kvinner har siden stått frem og fortalt at de har ammet andres barn.

Avhenger av ulike faktorer

Men om man som adoptivmor klarer å lykkes, avhenger av flere faktorer. Det er lettere å få i gang produksjon dersom adoptivmoren tidligere har båret frem barn og ammet sammenlignet med en kvinne som aldri har vært gravid.

Men med hormontilskudd kan det være mulig likevel.

Samtidig er Ammesenteret opptatt av å formidle at fokuset på amming, og innsatsen på å prøve å få det til, ikke må overskygge andre aspekter ved omsorgen når adoptivbarnet kommer.

— Barnet kan være tre-fire måneder gammelt når det kommer og har kanskje aldri vært vant til annet enn flaske. Vil det ikke da ta puppen til adoptivmoren, kan hun føle en sorg over å bli avvist. Så husk det er så mye annet ved samspillet som er viktig, sier hun.

- Tenk på barnets beste

Også lesbiske tar kontakt.

— Den av kvinnene som ikke har båret frem barnet kan også ha ønsker om å amme. Det er viktig at moren er den som får i gang en god melkeproduksjon og ammerutiner, men utover det er det ikke noe i veien for at medmoren også kan amme barnet for kosen og kontaktens skyld, sier Tufte.

Ammesenteret synes utviklingen er udelt positiv, for det vitner om at folk vet at morsmelk er det beste for barnet og man er opptatt av tilknytningen amming skaper.

Bok gir råd om hvordan adoptivmødre kan amme. Foto: Faksimile bok

— Det eneste faremomentet er om kvinnens eget ønske om amming går på bekostning av hva som er barnets beste, sier hun.

Adoptivbarn: - Slet med intimitet og kroppslig kontakt

Forfatteren Liv Almendingen kom for 11 år siden ut med boken Adoptivmødre kan også amme.

Almendingenhar selv adoptert to barn og pratet med andre adoptivforeldre.

— En mor sier hun ofte følte et naturlig instinkt for å legge barnet sitt til brystet når han var opprørt, men lot være fordi hun følte hun ville bli sett på som pervers, forteller hun.

En annen, kvinne som selv er adoptert, sier hun har slitt med intimitet og kroppslig kontakt gjennom livet. Selv tror hun mye kunne vært annerledes for henne om hun hadde blitt ammet av sin mor som barn.

LES OGSÅ:

- Å amme andres barn er et enda større tabu enn å amme store barn

Norske kvinner gir bort 6000 liter morsmelk årlig

Hjelpebryst

Forfatteren mener også adoptivbarn bør få oppleve den hudnære kontakten med mamma som amming gir. Boken gir råd om hvordan du kan prøve å få igang morsmelkproduksjon.

Sonde fra hjelpebrystet tapes på brystvorten, når babyen suger på brystet får det i seg morsmelkerstatning samtidig som det stimulerer mors egen melkeproduksjon. Foto: Skjermdump YouTube

— Mange adoptivbarn vil selvsagt være for store til å kunne ammes. Men bruker barna fortsatt flaske, smokk eller annet, vil jeg på det sterkeste anbefale å legge dem mot bar hud og gi dem trygge kosestunder der de får oppleve følelsen og lukten av mamma, og høre hjerteslagene hennes. Dette er så viktig, sier hun.For å få i gang amming kan et alternativ til hormontilskudd være å benytte seg av hjelpebryst.

I en pose fylles morsmelkerstatning, den ene enden av sonden er i posen og den andre teiper du fast nær brystknoppen. Når barnet gaper over brystet med slangeåpningen og suger, kommer det dermed melk.

— Sugingen stimulerer din egen melkeproduksjon på en helt annen måte enn for eksempel en håndpumpe ville ha gjort. Etter hvert kan det komme morsmelk fra ditt eget bryst, men ikke fortvil dersom det ikke gjør det! Du har uansett lyktes, for med denne metoden har du fått til en trygg og nær ammesituasjon til glede for dere begge, sier Almendingen.

LES OGSÅ:

Britiske forskere mener amming kan gi klassereise

Er det greit å amme barn til de blir fem år?

30 prosent  «faller fra» fullamming etter to uker