13-åringen ble slått i hodet flere ganger med sitt eget rullebrett, som han akkurat hadde fått. Foto: Eivind Kristensen

Det var 10. mai guttene ble utsatt for den omfattende volden utenfor Kiwi i Kongens gate. De to guttene ventet da på farmoren, som var inne i butikken.

— Jeg ble livredd, og holdt hendene foran hodet så han ikke skulle slå meg igjen, har storebror (13) forklart.

13-åringen hadde nettopp fått nytt rullebrett og ville teste det i en trapp like ved butikken. Den berusede 29-åringen skal uten foranledning ha begynte å kjefte på guttene, før han tok rullebrettet til 13-åringen. Da gutten gikk etter 29-åringen for å få det tilbake slo 29-åringen ham i hodet med rullebrettet.

— Det var helt uforståelig for dem at den fremmede mannen slo etter dem. Det kunne gått mye verre. Når du slår med et rullebrett mot nakken til noen risikerer du brudd og alvorlig skader. Heldigvis gikk det ikke så ille, sier bistandsadvokat Hanne Eva Müller.

Uforbeholden tilståelse

Mens gutten lå på bakken fortsatte 29-åringen å slå ham med rullebrettet over hode- og nakkeregionen. Han skal også ha slått 13-åringens lillebror i ansiktet.

Den tiltalte 29-åringen fortalte i retten at han ikke husker noe av hendelsen. Før voldsepisoden hadde han inntatt store mengder alkohol på en jobbfest.

— Det er helt svart, sa 29-åringen i retten.

Kristiansand tingrett har kommet fram til at en passende straff er fem måneders ubetinget fengsel. 29-åringen avga en uforbeholden tilståelse, noe som ga ham en måneds strafferabatt.

40.000 i ersatning

Når det gjelder straffeutmålingen har retten sett det som skjerpende at 29-åringen fortsatte voldsutøvelsen etter at 13-åringen lå på bakken.

«Retten bemerker at tiltaltes bruk av skateboardet som et slagvåpen mot fornærmedes nakke-/hoderegion kunne ha medført skadefølger av langt mer dramatisk karakter enn tilfellet er i denne saken», heter det i dommen.

De to guttene ble også tilkjent 40.000 kroner hver i erstatning.— Vi er fornøyd med at begge fikk samme erstatning. Selv om volden gikk hardest utover den ene, er det traumatisk å være vitne til at noen du har en nær relasjon til blir utsatt for noe slikt, sier bistandsadvokat Müller.

Tør ikke være i byen

I forbindelse med erstatningen viser retten til at de to guttene har vært sterkt preget.

«Bevisførselen har vist at voldsutøvelsen fortsatt preger barna i deres livsutfoldelse, bl.a ved at de utviser frykt og motvilje mot å forlate nærmiljøet sitt. Deres engstelig innebærer bl.a at de ikke tør å bevege seg til sentrum av Kristiansand verken for å leke eller besøke nær slekt. De fornærmet er fortsatt engstelig for å møte tiltalte. Retten har også vektlagt at det er uavklart om barna vil få senskader av det de opplevde denne kvelden», heter det i dommen.

En 29 år gammel kvinne, som ble slått til da hun forsøkte å hjelpe de to guttene, ble tilkjent 10.000 kroner i ersatning.