KRISTIANSAND: Tidligere denne uken kunne beboere på Hånes melde til fvn.no at de britiske steinleggerne var tilbake i området og tilbydde sine tjenester.

Da steinleggerne opererte sist på Sørlandet kunne fvn.no fortelle at mennene jobber svart, at de benytter seg av ulovlige biler, opererer med falske skilter, at flere av dem havnet i varetekt i Kristiansand for grovt tyveri, og at virksomheten deres tyder på å være godt et organisert " forretningskonsept" med bakmenn.

Politiet i Kristiansand nøler ikke overfor fvn.no med å beskrive virksomheten deres som ren svindel.

Inntjeningen ligger i millionklassen, og bakmennene håver stort inn i " forretningskonseptet", der innleide engelskmenn og øst-europeere går for slavelønn. Nekter de å etterkomme ordre, mister de jobben, og utsettes for trusler og vold.

Også Huseiernes landsforbund skriver på sine hjemmesider at det svært ofte følger flere lovbrudd i kjølvannet av de irske og britiske steinleggernes virksomhet.

Stavanger Aftenblad skrev tidligere denne uken at Fylkesskattekontoret mener at ni forskjellige firmaer, som styres av irer og briter, skylder minst 650.000 kroner i moms etter å ha arbeidet svart i flere år. Disse ni firmaene og deres arbeidere har i år som ifjor reist rundt og tilbudt sine tjenester flere steder både i England, Sverige, Danmark og Norge. Og det er ikke bare de norske mediene som følger steinleggernes aktiviteter.

Vender tilbake med et fyldig rulleblad

Når de irske og britiske steinleggerne nå vender tilbake til Sørlandet for tredje gang i sommer, etter bare noen ukers fravær, er det med et betydelig mer omfattende rulleblad enn sist, skal man tro svenske medier.

De irske og britiske steinleggerfirmaene og deres arbeidere blir knyttet opp til både skyteepisoder og menneskehandel i de svenske mediene Göteborgs-Posten, Aftonbladet og Sydsvenskan.

Her er noen av sakene som har kommet fram i de svenske mediene:

Dumpet asfalt ulovlig

I mai melder Göteborgs-Posten at tre asfaltarbeidere blir pågrepet etter at de dumper ulovlig avfall ved Klareberg i Hisingen. Mennene havner i politiets varetekt for brudd på miljøloven.

Også når steinleggerne arbeidet i Kristiansand ble det funnet hauger med avfall fra arbeid på gårdsplasser dumpet rundt omkring.

Uvelkomne campinggjester

11. juli blir politiet tipset om uvelkomne campinggjester ved Svågertorp, like utenfor Malmö i Sverige. Gjestene er britiske steinleggere.

Involvert i skuddrama 23. juli rykker flere politipatruljer ut på det som er en skyteepisode på Hisingen i Sverige. Ved ankomst finner politiet flere irske steinleggere og deres husvogner. I sin forklaring til politiet sier de irske steinleggerne at de ble truet av fire menn og at de fire mennene utløste et skudd i været for å understreke trusselen. Ni patruljer settes inn i jakten på gjerningsmennene uten at noen pågripes. Ifølge de irske steinleggerne skyldes skyteepisoden en gammel feide.

Settes i forbindelse med menneskehandel I slutten av juni publiserer det svenske Aftonbladet artikkel hvor de skriver at unge gatebarn lokkes til Sverige for å arbeide som steinleggere, men ender opp med å leve under slavelignende forhold.

Sjef ved havneseksjonen i grensepolitiet i Sverige, Anne Sundell, sier til Aftonbladet.se at barna som blir lokket til å arbeide for steinleggerne ofte er britiske gatebarn uten utdannelse og ofte uten foreldre. Barna blir lovet gull og grønne skoger, men ender opp med å bli innlosjert i falleferdige husvogner uten elektrisistet eller vann, og de blir ifølge Sundell gitt svært lite mat.

Barna blir også tildelt falske pass som siden blir tatt ifra dem. På den måten blir de avhengig av personene som brakte dem inn i landet.

Ifølge politiet dreier det seg om organisert utnyttelse av svake personer og politiet sammenligner det hele med menneskehandel.

— Det er menneskehandel med arbeidskraft. Om barna forsøker å komme seg bort, blir de oppsøkt og utsatt for trusler og mishandling, sier Robert Granath til Aftonbladet.se.

Politiet opplyser også at de britiske steinleggerne har til vane å oppholde seg på og utnytte campingplasser nær sentrum av byen de befinner seg i. Også der, som her i Kristiansand, forlater steinleggerne campingplassene i en eneste stor søppelhaug, ofte uten å gjøre opp for seg.

Advarer mot å leie dem

Politiet advarer også mot å hyre steinleggerne og begrunner advarselen slik i Aftonbladet:

  • Vi har ikke funnet noen som er fornøyd med arbeidet de har gjort. Det er rent bedrageri. Gruppen er tilsynelatende veldig trivelige ved første møte, men de er også bra på å true folk om de ikke betaler, sier grensebefal Lars Wetter.

Assisterende avdelingssjef ved fylkesskattekontoret, Sigrun Hofland, ber også folk takke nei til tjenestene fra steinleggerne.

  • De fleste driver ulovlig. Selv om aktørene har et registrert firma og gir deg kvittering, betyr det ikke at de driver lovlig. Flere av aktørene har registrert firma, men leier inn svart arbeidskraft, sier Hofland til Stavanger Aftenblad.