ÅSERAL: — Vi har et lite miljø i bygda som kjører snøscooter når de skal på fest i helgene. Ofte går det fort, og i enkelte ganger i påvirket tilstand, mistenker lensmann Svein Kåre Tjomsland i Åseral.

En liten gjeng

Nå ønsker den erfarne politimannen, men ferske lensmannen, å sette søkelyset på problemet. Han startet som lensmann i Åseral 1. mai i fjor, men har allerede merket at snøscooterkjøringen er en viktig del av kulturen i innlandskommunen.

— De aller fleste oppfører seg flott og skikkelig, og bryter ikke regler for kjøringen. Men, så har vi en liten gjeng i bygda som ikke holder seg til trafikkreglene, sier Tjomsland. Han har flere opplysninger om at enkelte i bygda benytter snøscootere når de skal kjøre til og fra fest i helgene.

— Vi har også klare mistanker om at flere kjører i alkoholpåvirket tilstand på fredags- og lørdagskveldene, sier Tjomsland. Årsaken til at lensmannen nå vil sette søkelyset på problemet er to ulykker på svært kort tid.

I nyttårshelga ble ei ung jente skadet da hun var passasjer på en snøscooter i området på Forgard. Stedet ligger like utenfor Kyrkjebygd sentrum. Saken er under etterforskning, og ifølge lensmann Svein Kåre Tjomsland var føreren trolig påvirket av alkohol da ulykken inntraff.

Helga etterpå ble en mann skadet da han på snøscooter kjørte utfor på veien inn mot Sosteli, et par kilometer unna Kyrkjebygd. Heller ikke denne saken er ferdig etterforsket, men lensmannen opplyser at det også her er mistanke om promillekjøring. Føreren av snøscooteren ble kjørt til sykehus med til dels alvorlige personskader.

Tatt på fersken

— Samtidig som ulykken skjedde, kom det en rekke snøscooterførere til ulykkesstedet. En av dem kjørte seg fast, og vi fikk raskt mistanke om at denne føreren var påvirket av alkohol, sier Tjomslamd. Han tror terskelen for å kjøre i alkoholpåvirket tilstand med snøscooter kan være lavere enn for bil.

— Kanskje har det med frihetsfølelsen på en scooter å gjøre, på steder utenfor allfarvei. Men vi skal huske på at denne type kjøring er farlig, særlig i påvirket tilstand. Føreren sitter totalt ubeskyttet, og det er lett å bli skadet hvis en først kjører utfor eller kolliderer, advarer Tjomsland.

100 har lov

Lensmannen hevder det er et drøyt hundretalls innbyggere i kommunen som har dispensasjon for å kjøre snøscooter.

— Vi vet at det også skjer kjøring på offentlige veier nede i sentrum, men dette er både ulovlig og svært farlig. Nå ønsker vi å sette søkelyset på det, og forsøke å forebygge før det skjer flere alvorlige ulykker, sier Tjomsland. Han minner om dødsulykken som inntraff rett sør for Kyrkjebygda for et par siden, etter at en snøscooterfører kjørte gjennom isen.

— Dette er ei lita bygd, og slike ulykker setter spor i mange, mange år fremover. Likevel synes det som om mange ikke alltid forstår alvoret med denne type kjøring. Derfor vil vi nå forsøke å bevisstgjøre og forebygge, sier Tjomsland.

— Dessuten kommer det nok kontroller i tiden fremover, varsler lensmannen.