KRISTIANSAND: Søndre deler av Aust-Agder og Lister-regionen er overrepresentert på statistikker over arvelig brystkreft, melder NRK Sørlandet nettside.

Men fylkeslegen i Vest-Agder, Kristian Hagestad, ser ingen grunn til å slå alarm i disse to områdene. Han mener at det kan være flere grunner til at det er ekstra mange tilfeller i disse områdene. Arvelig brystkreft skyldes en genfeil, både det og det faktum at kvinner i disse områdene har blitt henvist til testing, kan være årsaken til de høye tallene.

Genet som fører til brystkreft blir overført fra friske menn, og forskere antar at genet er nedarvet fra overlevende etter Svartedauden.

Fylkeslege Hagestad sier at en må gå to generasjoner tilbake, for å se på forekomsten av bryst— og eggstokkreft for å kunne vurdere arveligheten.

— Når det er flere tilfeller av disse kreftformene i nær familie - så bør kvinnene få tilbud om testing. Så er det opp til kvinnen selv å vurdere om de vil gjennomføre denne testen. Kvinner som føler seg usikre bør ta dette opp med sin fastlege, sier Hagestad til NRK Sørlandet.