KRISTIANSAND: — Jeg elsker fart og moro, sier Barbie Berntsen (19).

Sammen med vennene Robert Bentsen (26) og Carolina Thorstensen (18) var Berntsen på gatebilshowet i Travparken lørdag, der fete biler, med store motorer og blankpussede felger sto i sentrum.

— Jeg kjøpte denne bilen på fredag, og hvis dere kommer her neste år, er den rosa, forteller Berntsen.

— Det har de siste ukene vært flere alvorlige ulykker på sørlandsveiene med unge bilfører involvert. Får dette dere til å kjøre annerledes?

— Fart er gøy, men slike ulykker får meg til å tenke. Jeg er litt redd for at det skal gå galt i høy fart, men føler jeg må lære det selv. Jeg liker å ta sjanser. Det hadde vært bedre hvis vi hadde en bane der vi kunne prøvd bilen, mener Berntsen, og nevner tidligere planer om en råneplass på nedlagte Lista flyplass.

— Vi hadde garantert kjørt dit for å prøve bilen. Da hadde det ikke blitt så farlig på veien, hvis folk fikk prøvd seg der, sier Berntsen.

Alle kjører fort.

Ungdommene forteller at i rånemiljøet har folk politiradio og får sms-varsling når politiet har kontroller. De vet også hvilke veier politiet ikke foretar kontroller på, og konsentrerer kjøringen i høy fart på disse strekningene

— Men jeg bør kanskje begynne å kjøre forsiktig, siden jeg nå er blitt gravid, sier Berntsen.

Robert Bentsen hadde tidligere en rask BMW, men kjører nå en pickup som ikke går så fort.

— Jeg har kjørt fort tidligere, men har roet det nå. Alle synes det er gøy med fart, har ikke dere også gjort det, spør Bentsen.

Bentsen på sin side mener at de alvorlige ulykkene i det siste får folk til å kjøre mer forsiktig.

— Selvfølgelig, det er ikke noe gøy at folk skader seg i høy fart, fastslår Bentsen, som er helt klar på at det hadde vært bra med en bane der folk kunne fått utløp for fartsbehovet.

Noen unntak

Daglig leder Oddbjørn Flaat ved ABC Trafikkskole mener de aller fleste ungdommer kjører fornuftig.

— Men så har man unntakene som man ikke når fram til. Disse ungdommene har problemer med å oppleve den virkelige risikoen de utsetter seg for, sier Flaat, som tilføyer at jentene kommer som et skudd inn i gatebilmiljøet.