KRISTIANSAND: Sigbjørn Sødal mener Kristiansand kommune ukritisk har solgt og gitt fra seg halvannen milliarder uten politisk kontroll.

— Milliardsatsingen på såkalte kreative næringer gjennom Cultiva-stiftelsen er et gedigent eksperiment tuftet på kontroversielle samfunnsvitenskapelige teorier om hvordan offentlige midler kanalisert gjennom en slik institusjon kan utløse kreativitet og bidra til vekst og velstand. Kristiansand kommune har ukritisk hoppet på disse ideene, og gitt fra seg den politiske kontrollen med rundt halvannen milliarder kroner, smeller det fra økonomiprofessoren.

På oppfordring fra Fædrelandsvennen har Sigbjørn Sødal ved Høgskolen i Agder sett på beregningene forskeren Roger Normann har gjort om verditapet salget utgjorde.

— Salget og investeringen i Cultiva har ikke vært et særlig godt valg rent økonomisk. En har ikke fått i nærheten av den samme gevinsten ved å selge og opprette Cultiva og Sørlandets kompetansefond som en hadde fått ved å sitte med aksjene, sier professoren.

— Kanskje noen mener bevilgninger til Quart og andre kulturformål har gitt så store merverdier av det likevel forsvarer bruken, legger Sødal spørrende til.

— Det var i stor grad et politisk løp, uten grundige verdivurderinger. En tommelfingerregel sier at salgsprisen burde svare til hva det koster å bygge ut ny kraft i det lange løp. Her er det et visst skjønn, særlig på grunn av politisk medvirkning ved ny kraftutbygging. Men selv da salget fant sted, mente nok mange at prisen en fikk for Agder Energi var lav i forhold til prisen på ny produksjonskapasitet. Dette burde ha fått noen til å tenke seg om flere ganger.

— Påstanden om milliardtap for Kristiansand og andre sørlandskommuner vil raskt bli møtt med et motargument om at dette er et resultat av etterpåklokskap. Det betyr ikke at påstanden er uinteressant. Alle kontroversielle valg tas under en viss usikkerhet, men de blir ikke av den grunn like gode eller rasjonelle verken når de tas, eller sett i ettertid. Det mest bemerkelsesverdige i saken er etter min vurdering ikke at en solgte store deler av Agder Energi, selv om noen mente prisen var for lav. Det påfallende er opprettelsen av Cultiva, som gjorde salget nødvendig. Hittil har salget av Agder Energi gitt mager uttelling. Avkastningen på kapitalen i Cultiva har vært dårlig. Eventuell avkastning kulturelt eller samfunnsmessig er også høyst usikker, og vanskelig å måle verdien av, sier Sødal.