VENNESLA: — Ja, det er kanskje ikke den mest attraktive jobben jeg har, innrømmer Arnt Mediå fra Flekkerøy.

Han er utdannet tømrer, og skal i månedene fremover jobbe med å fastsette verdien på eiendommene i Vennesla. Det skal igjen danne grunnlaget for hvor mye folk skal betale i eiendomsskatt.

Fire takstmenn begynte i går det møysommelige arbeidet. Eiendommene som ligger i området fra Ravnås til Moseidmoen er først ut.

KOSTBART. Det vil til sammen koste rundt fem millioner å innføre eiendomsskatt i Vennesla. Selve takseringen er beregnet til å koste tre millioner. I tillegg må det såkalte gab-registeret oppgraderes. Det vil koste rundt to millioner å oppgradere dette eiendomsregisteret.

Men til gjengjeld vil den berge kommunens økonomi. Ti millioner ekstra i året vil eiendomsskatten gi.

— Dette er en forutsetning for å kunne gi oss sånn noenlunde økonomisk handlefrihet, sier rådmann Svein Skisland.

Eiendomsskatten er et av de viktigste tiltakene i den økonomiske snuoperasjonen som rådmannen har satt i verk for Vennesla.

— Alternativet ville ha vært å kutte på tjenestetilbudet til innbyggerne, sier rådmann Svein Skisland.

Han sier det er altfor tidlig å si hvor mye hver enkelt huseier må betale i eiendomsskatt. Men etter det Fædrelandsvennen kjenner til, vil den ligge på rundt 2-3000 kroner for en vanlig bolig.

MØYSOMMELIG ARBEID. Hvor mye hver enkelt venndøl må betale, vil ikke være endelig klart før etter nyttår. Først skal de fire takstmennene gjøre sin vurdering. Det vil de holde på med fram til desember. De ser både på husets alder, størrelse og plassering. Verdien de kommer fram til vil ligge under husets markedsverdi. Har huset en markedsverdi på én million, kommer neppe verdien etter takseringen på mer enn mellom 700.000 - 900.000 kroner.

Den endelige listen over eiendommenes verdi blir lagt fram av en egen takstnemnd. Denne skal så godkjennes av kommunestyret. Etter det er det mulig for folk å klage.

Fra 2007 må venndølene betale eiendomsskatt.