OSLO: – Rusmisbrukeres økonomiske situasjon er ofte dårlig eller ustabil. Dette kan hindre dem fra å søke legehjelp. erfaringer viser at mange ikke har råd til å betale egenandeler og lar være å oppsøke lege på nytt fordi de ikke har gjort opp for tidligere behandling, sier president Torunn Janbu i Den norske lægeforening til Dagens Medisin.

Legeforeningen har nylig lagt fram statusrapporten «På helsa løs» som tar for seg rusmisbrukernes situasjon i Norge. Rapporten konkluderer med at rusreformen langt på vei er uten innhold og har liten praktisk betydning for rusmisbrukerne.

– Ruspasienter tilbys mange steder spesialisthelsetjenester bare på papiret. Tverrfaglig spesialisert rusbehandling er i dag en helsetjeneste med stor mangel på helsepersonell, sier legepresidenten.

Hun mener det er tvingende nødvendig å skaffe flere fagfolk og øke kompetansen, samt forbedre tilgjengeligheten til helsevesenet for rusmisbrukere.

Rådgiver Toril Bakke i Kirkens Bymisjon gir Legeforeningen honnør for statusrapporten om rus.

– Det er flott at de har brukt ressurser og tid på en pasientgruppe som ikke representerer blålysmedisinen, sier Bakke. (©NTB)