Seksjonssjef i Mattilsynet, Jan Kåre Johansen, sier til NTB at Gildes kjøttdeig er fellesnevneren for samtlige familier som er rammet, og at prøver som er tatt eventuelt vil dokumentere om det er sammenheng mellom husholdningen og Gildes kjøttdeig.

Det er Veterinærinstituttet som har tatt prøvene, og resultatene vil foreligge i slutten av uka.

Ingen spor

Gilde har selv analysert 100 prøver tatt av kjøttdeig, hvorav 50 var tilbakekalt fra butikkene og 50 tatt i slakteriet på Rudshøgda i Hedmark. Ingen av prøvene viste fnugg av spor etter E.coli-bakterier. Testingen fortsetter med 100 nye prøver hver dag. Gilde mener på bakgrunn av de første prøvene at Mattilsynet bør lete etter smittekilden andre steder.

– Mattilsynet har hele tiden vært veldig tydelige på at mistanken er rettet mot Gilde, og mot Gilde alene. Nå må det være lov til å spørre om de ikke burde gått bredere ut. Det er ikke lenger usannsynlig at det fins andre smittekilder, sier Gildes kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist til Aftenposten.

Bakgrunnen for hennes uttalelse er at det er funnet to tomme kjøttdeigpakker i avfallet hjemme hos en av jentene som nå ligger syk. Den ene pakningen er fra Gildes produksjonsanlegg 103 på Rudshøgda. Den andre pakningen er stemplet 141, og kommer fra Fatlands slakteri på Ølen.

Indisier

– Indisiene peker fortsatt på Gilde, sier seksjonssjef Jann Kåre Johansen i Mattilsynet. Han vil avvente analyseresultatene fra Veterinærinstituttet.

Han avviser muligheten for at denne farlige typen E.coli-bakterier kan ha oppstått i husholdningene.

– Dette er en type E.coli-bakterier som i sjeldne tilfeller opptrer i tarmen hos storfe. At den har havnet i kjøttdeigen er et resultat av mangelfull slakterihygiene, sier han.

Mattilsynet har ikke tatt referanseprøver av kjøttdeigen som er returnert fra butikkene, men har ifølge Johansen full tillit til at Gilde gjør dette på en betryggende måte.

– Bransjen har en egeninteresse i at dette gjøres på forsvarlig vis, sier han.