FOTBALLKRISTIANSANDSvein Mathisen applauderer endringen, men innser at kjapt Start-opprykk er viktig for å tette gapet til de beste klubbene.— Jeg tror ikke vi vil lide veldig hvis vi klarer opprykk neste år. Men hvis vi får mer enn ett år i 1. divisjon kan gapet bli stort, sier sports- og mediedirektør Svein Mathisen.I går ble det klart at Bodø/Glimt tok den siste plassen i neste års toppdivisjon, mens Odd slår følge med Start ned.Dermed er lagfordelingen klar, før det som blir en mellomsesong i norsk toppfotball. Før helgen kom innstillingen fra Norges Fotballforbund om utvidelse til 16 lag i eliteserien fra og med 2009. Det legges opp til direkte opprykk for første- og andreplassen i 1. divisjon, med kvalifisering for lagene på tredje- og fjerdeplass mot eliteseriens to bunnlag. De STORE blir STØRRE.

Endringen ser ut til å slå inn samtidig som norsk toppfotball står ved et veiskille. Både mesterligadeltaker Rosenborg, seriemester Brann, cupmester Lillestrøm, hardtsatsende Vålerenga, sølvmedaljør Stabæk og pengesterke klubber som Viking og Fredrikstad gir signaler om storsatsing. Starts budsjett neste år vil ligge på 70-75 millioner kroner - noe som nok vil være dobbelt så høyt som de nest beste i divisjonen, men over 30 prosent mindre enn Norges beste lag.Sportslig leder i Molde, Øystein Neerland, medgir at det for hans klubb var avgjørende å rykke kjapt opp.- I det siste har det vært klar sammenheng mellom bystørrelse og ressurser og posisjon på tabellen. Vi som er fra den minste eliteseriebyen må derfor være lure, og da vi rykket ned var vi klare på å opprettholde både satsingen både økonomisk og sportslig for å stå rustet til et opprykk, sier Neerland. ENGLAND-KOPI?

Hvis et etablert toppsjikt i eliteserien slår rot, blir det likt det man ser i Premier League. Der kjemper i praksis nærmest bare «de fire store» om ligagullet: Manchester United, Liverpool, Arsenal og Chelsea.- Frykter du engelske tilstander i Norge, Mathisen?- Jeg er jo redd for det. Men det faktum at vi har fått på plass et nytt stadion gjør at de ytre rammene er til stede, selv om vi ikke kan gå av skaftet med satsingen i 1. divisjon. Det er hvis vi kommer opp igjen vi virkelig må sette inn støtet, sier Mathisen, som applauderer en 16-lagsserie.- Det blir større sjanse til å holde seg, og det er bra for klubber med store stadioner og dyre staller. For vår del håpet jeg på direkte opprykk for de tre beste i 1. divisjon, men sjansen for å rykke opp er uansett bedre enn i år, sier Mathisen.Fotballtinget på Hamar 8.- og 9. mars avgjør om toppserien utvides, og hvilke regler som skal gjelde for opp- og nedrykk.Tekst: Øyvind Brenneoyvind.brenne@fvn.no - 38 11 32 49