MANDAL: — Faren for streik er stor. Vi oppfatter det som bedriften ikke vil oppfylle tariffavtalen, sier rådgiver Bernt Harry Eliassen i Fagforbundet.

Han opplyser at konflikten har vært behandlet av kretsmeklingsmannen uten resultat.

— Striden er først og fremst knyttet til hvilken kompensasjon som skal gis til ansatte som bor på institusjonen for ungdom flere døgn i strekk, sier Eliassen.

Han beskylder bedriften for ikke å ville betale tarifflønn. Eliassen sier at det i løpet av uka vil bli avgjort om medlemmene skal tas ut i streik.

— Vi mener å ha opptrådt ekstremt tålmodig. Fagforbundet har forsøkt å forhandle om en løsning siden 2004, sier Eliassen.

Han hevder styret for Skjærgårdskollektivet ikke ønsker at de ansatte skal organisere seg. Fagforbundet har 24 medlemmer ved institusjonen for ungdom med problemer.

Styremedlem og daglig leder Jan Erik Westlund sier det er brudd i forhandlingene om prinsipper for tariffavtale knyttet til medleverskapet ved institusjonen. Han understreker at det ikke er forhandlet om lønn. Hva konsekvensene av en streik kan bli, vet han ikke. Han påpeker at styret flere ganger har meddelt at det ikke er imot at ansatte organiserer seg.

Skjærgårdskollektivet AS eies av Knut Sand og Svein Lohnås Hansen gjennom Salona Eiendom AS. Selskapet hadde en omsetning på 22,7 millioner kroner i 2005.