LivetSTAVANGER— Jeg husker at jeg syns det var forferdelig selv, da jeg var liten. Voksne kan være ganske stygge mot barn som kommer på dørene. Men de burde vite bedre, de fleste har jo eller har hatt barn selv, sier tobarnsmoren fra Stavanger.Men hva skal en gjøre? I de fleste lag og organisasjoner er det obligatorisk med både loddsalg og dugnader for barne- og ungdomsidrett, skolekorps, speideren og en hel rekke aktivitetstilbud i nærmiljøet. Jobben må gjøres. Men noen ødelegger. Alle unge loddselgere har opplevd ubehøvlede og direkte ubehagelige voksne i døråpningene. 1400 KRONER.
Det vet Jon Warland, én av en hel hær av mindreårige som samler inn mange og helt nødvendige millioner til den lange rekken av barne- og ungdomstilbud der de bor. Det være seg alt fra små kakelotterier, til Håndballforbundets 25 millioner kroner i loddsalg. Den aktive og allsidige 14-åringen er en erfaren loddselger. Han er aktiv i Skjalg, friidrettsklubben som far Morten Warland løp mellomdistanse for i norgestoppen på 1980-tallet, og han spiller kornett i Auglend Skolekorps. Dessuten går han på Steinerskolen.Det siste året har han gjort sin obligatoriske innsats, og solgte lodd for 1400 kroner.- Skjalgloddene går greit. Jeg tar på meg treningsdrakt, og da kjøper de fleste. Loddene til skolekorpset selger vi langs den ruten vi går når vi øver til 17. mai, og da kjøper de. Men steinerskoleloddene er litt verre. Noen sier først ja, men nei når de hører hva pengene skal gå til. Da mister du litt av lysten. Folk har alle slags rare ideer om Steinerskolen, så det kan bli ganske ekkelt, sier han. Kjøper selv.
For å unngå at ungene får belastninger med fordommer, uvitenhet eller tankeløshet, blir løsningen gjerne at foreldrene kjøper loddene til skolens julemarked selv.- Det er ille at voksne mennesker skal begynne å diskutere med unger når de er uenige i noe eller av en eller annen grunn ikke vil gi sin støtte. Kan de ikke bare si nei på en høflig måte? spør mor Aud Melhus.- Dessuten bør de huske på at unger er forskjellige. Alle er ikke like tøffe, legger hun til. Lettsolgt.
Men det finnes heldigvis gode naboer også.- Det er klart, vi må jo kjøpe lodd. Våre egne unger selger jo også, sier Morten Mølster, musiker, reklamemann og leder av festivalutvalget i Norsk Kulturråd. Han bor et par hundre meter borte i gaten, og er raus. Ungene August, Bendik og Ella får lodd for 40 kroner hver.Tekst: Torgeir Vølstadtorgeir.volstad@aftenbladet.no