TRONDHEIM : I dag er Oslo fengsel landets største med 392 plasser.

Departementet har nå bestilt en konsulentutredning som grunnlag for å vurdere om det bør bygges et fengsel med mellom 500 og 1.000 innsatte. HolteProsjekt AS og Econ Analyse AS har fått oppdraget, og skal levere utredningen i løpet av august.

Avdelingsdirektør Unni Gunnes i Justisdepartementet sier til NTB at dette skal være et utgangspunkt for å tenke videre, og at utredningen ikke er knyttet til noe aktuelt prosjekt.

Spørsmålet som skal vurderes, er om det finnes noen fengselsstørrelse som er optimal, ut fra både økonomiske og faglige kriterier.

Andre lands erfaringer

Oslo fengsel er i dag landets største fengsel med 392 plasser. Ullersmo har 240 plasser. Halden fengsel, som har fått startbevilgning i år, og som skal stå ferdig i 2009, er planlagt med 251 fengselsplasser.

– I arbeidet skal det innhentes erfaringer fra andre vesteuropeiske land som har bygd fengsler med betydelig høyere kapasitet enn norske fengsler, heter det i kontrakten mellom Justisdepartementet og de to konsulentselskapene.

Unni Gunnes opplyser at det skal innhentes erfaringer fra Sverige og Danmark, og i tillegg også fra Nederland og Skottland. I Sverige og Danmark er de største fengslene omtrent av samme størrelse som i Norge, mens Nederland og Skottland har bygd fengsler med opptil 1.000 plasser.

Mulige lovendringer

Kontrakten med konsulentselskapene inneholder ikke noe oppdrag om å foreslå stedsvalg for et eventuelt storfengsel i Norge. Men det skal vurderes om storfengsler stiller spesielle krav til lokalisering, blant annet av hensyn til transportstrekninger og tilgang på innsatte.

– Nærhet til politi, brann og helse må også vektlegges ved lokalisering, heter det i kontrakten.

Der blir det også presisert at konsulentene skal gjøre sine vurderinger ut fra dagens lovgiving. Dersom det blir fremmet forslag som gjør det nødvendig med lovendringer, må det presiseres hvilke lovendringer som eventuelt er påkrevd for å gjennomføre forslagene. (©NTB)