KRISTIANSAND: — De tar hesten, utbrøt utallige forbipasserende, som om de bad om at noen grep inn.

Men det hele var en nøye planlagt aksjon. Hesten blir bare på utlån i et par uker. Den populære bronsestatuen skal få en ny tvillingbror på Østlandet.

— Enken etter kunstneren ønsker å gi et eksemplar i gave til Stavern kommune, men de finner ikke igjen originalmodellen. Den har antakelig forsvunnet på et støperi i Italia, forklarer bronsestøper Jan Hageland fra Mandal.

Kjøpt i 1973 Det er hundre år siden billedhoggeren som formet folen, Ørnulf Bast, ble født. I den anledning skal det lages en stor minneutstilling i Stavern, der han hadde sitt atelier. Selv om kommunen kjøpte statuen i 1973, er det kunstnerens familie som sitter på rettighetene.

At hesten er blant byens mest populære kjæledyr, det kan bronsestøperen bekrefte etter å ha studert den på nært hold.

— Jeg har aldri sett en bronsefigur som har vært så polert, så det er nok mange ungdommer som klenger på den, konstaterer Hageland, som nå skal lage en silikonform og deretter støpe en ny hest i bronse.

Tilbake om noen uker Innen et par uker kan folk kan igjen avtale å møtes ved gågatens mest populære treffsted.

  • I mellomtiden får folk treffes «der hesten sto», foreslår driftssjef Helmer Espeland i parkvesenet.

Han forsikrer at folen skal være tilbake innen mai, ellers får han russen på nakken. En av knutereglene går som kjent ut på å sitte en time på hesteryggen.

Den populære hesten ble laget i to eksemplarer. Den andre står i skolegården ved Sagene skole i Oslo. Det de færreste har fått med seg er at hesten på sidene, i manen og på halen er pyntet med relieff. Her kan en se barn, unge kvinner, føll, hopper og blomster - symboler på ungdom og frodighet.