KRISTIANSAND: Kystvaktskipet KV Nornen har i helgen vært på tur mellom Lindesnes og Ny Hellesund for å se etter ulovlig satte hummerteiner. Og resultatet var sjokkerende.

— Det ulovlige hummerfisket har eksplodert nå som finværet er kommet. Vi dro opp rundt 50 teiner som vi tok med oss, og har levert inn 15 anmeldelser til politiet i Agder, sier Ole Thorsen fra KV Nornen til fvn.no.

Frykter for hummerbestanden Kystvakta tar hvert år raid på sørlandskysten for å avdekke ulovlig fiske, og sjelden har de kommet over så mange tilfeller som i år. Nå frykter de at hummeren ikke skal klare å formere seg til neste års sesong om dette fortsetter, og krever at folk slutter å dra opp den sjeldne delikatessen uten tillatelse.

— Hummeren er utrydningstruet, og de er ikke kommet ordentlig i gang med å formere seg på denne tida. Dette er en veldig kritisk fase for dem. Det er desverre bare toppen av isfjellet vi har sett og det er beklagelig at folk ikke er mer trofast mot fredningstiden for hummer, sier Thorsen.

1 teine = 5000 kroner i bot Han forteller at det ofte virker som om folk setter teiner i god tro. Flere av teinene som ble tatt opp i helgen var merket med både navn, telefonnummer og adresse.

Å sette en teine ulovlig betyr en bot på 5000 kroner.

— Det er jo synd for dem som ikke vet at dette er ulovlig og blir bøtelagt. Men vi er nødt til å gjøre folk obs på dette. Folk må slutte med det, slik at vi kan få hummer til neste år også, sier Thorsen.

Det største problemet er at de fleste setter teinene på altfor grunt vann. Det er kun lovlig å sette teiner om de står dypere enn 25 meter. Kystvakten finner stadig teiner satt på 2-3 meters dyp.