FARSUND: Med to voksne og tre barn om bord, veltet båten bare 20 meter fra land mellom øyene Ullerøy og Vikelen. I de dramatiske minuttene som fulgte, kjempet fedrene Christopher Fink og Per Morten Haram iherdig for å redde deres to treåringer.

— Det var fint vær, lite vær og forholdsvis lite bølger. Vi ante fred og ingen fare da jolla vår plutselig ble truffet av en uventet, stor bølge, sier Christopher Fink til Farsunds Avis.

Han hadde med seg datteren Thale (7) og sønnen Oscar (3) i båten. Familien er bosatt i Førde, men har hytte på Ullerøy. Finks fetter, Per Morten Haram, som er født og oppvokst i Tyskland, hadde med seg datteren Silje (3). Fvn.no har tidligere fått opplyst at de to treåringene er tvillinger, men det stemmer altså ikke.

Fastklemt

Bølgen førte til at mennene ble dratt til siden i båten. Dermed havnet samtlige i vannet med båten over seg.

— Vi to voksne og Thale kom oss greit til overflaten, men da oppdaget vi at de to treåringene var borte vekk. Vi kunne ikke se dem noe sted, forteller Fink.

Mennene satte umiddelbart i gang med å dykke etter treåringene. Oscar ble funnet først.

— Han sa etterpå at han var liksom inne i en hule. Trolig har han hatt en luftlomme der inne, sier Fink.

Etter flere dykk fant de også Silje. Hun var klemt mellom båtmotoren og den bakerste sitteplassen i jolla.

— Det var umulig å se henne under vann. Vi måtte bare føle oss fram. Heldigvis fant vi henne relativt raskt, sier Fink, som jobber som lege.

Hadde redningsvester

Jenta ble dratt ut og lagt på den veltede båten. Hun pustet med en gang, og Fink behøvde derfor ikke å sette i gang gjenopplivning. Han svømte i stedet til Vikelen, hvor han fikk kontakt med en forbipasserende båt. Disse kom havaristene til unnsetning og fikk berget dem på land.

— Heldigvis var alle i god behold, selv om jeg trodde sønnen min var død da vi kom med motorseileren. Da hadde han drevet vekk fra båten igjen. Men alle var i live. Takket være redningsvestene. Uten dem hadde dette gått riktig ille, sier Fink.

Alle de tre barna hadde redningsvester på seg. De to voksne hadde vester med seg i båten, men hadde ikke tatt dem på seg.

— Det er tross alt bare snakk om en tur på 300 meter, sier Fink, som er glad for at han selv ikke hadde på seg vesten da han måtte lete etter de savnede treåringene.

- Mirakel

Begge barna ble brakt til Sørlandet sykehus i Kristiansand. Der ble de utskrevet etter en times sjekk. De kom uskadet fra velten.

— Det er et mirakel at dette endte godt, konstaterer Christopher Fink.

Hvordan bølgen klarte å velte båten, er imidlertid en gåte for familiefaren. Han understreker overfor Farsunds Avis at alle fem om bord satt nede da båten ble truffet.