KRISTIANSAND: — Tre personer er siktet for ran eller medvirkning til ran. En fjerde er siktet for heleri av ransutbyttet. I dag begjæres de fire fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett, sier etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon.

Han vil ikke kommentere nærmere Fædrelandsvennens opplysninger om at automattyvene har tatt steget og blitt bankranere.

— De er ikke avhørt ennå. Vi kan ikke gi ytterligere opplysninger i saken ut fra hensyn til etterforskningen, sier Hansen.

Politiet har i lengre tid hatt konkrete mistanker mot enkeltpersoner som skal ha utført bankranet.

— To var inne banken. Medvirkning til ran kan gå på så mangt - helt til psykisk medvirkning, sier Hansen.

Brødre

Fædrelandsvennen erfarer at de to hovedmistenkte er de to 23-åringene. Lillebror (20) til en av dem er også siktet for ran eller medvirkning til ran. Hvor nær han er selve ransgjerningen, er uvisst. Ytterligere en 20-åring er siktet for heleri av ransutbyttet.

— Jeg har ikke fått dokumenter i saken og er ikke oppdatert, sier Sveinung Johnsen, som er oppnevnt forsvarer for en av antatte hovedmennene.

Oscar Ihlebæk forsvarer den andre 23-åringen:

— Jeg har bistått ham tidligere, også i Kristiansand. Vi har hatt et klientforhold, og jeg ble oppringt søndag formiddag om at han var pågrepet, sier Ihlebæk som ikke kan bistå ham i dagens fengslingsmøte på grunn av en annen sak han er i i Drammen.

Bød politi på juling

Pågripelsen av de fire personene i Drammen-området, startet egentlig tilfeldig. Ifølge operasjonsleder Morten Eriksson i Søndre Buskerud politidistrikt oppførte en av de unge mennene seg yppig overfor en polititjenestemann i Drammen sentrum ved 01-tiden natt til søndag:

— Han bød en politimann på juling, og ble innbrakt i beruset tilstand for utilbørlig atferd. I forbindelse med denne pågripelsen, ble to brødre sett i nærheten. Disse to var det pågripelsesbegjæring på, så de ble tatt av politiet klokken 03.45, sier Eriksson.

— De ble overlevert til kollegaer i Agder politidistrikt søndag, legger han til.

— Tre av dem har formentlig vært i utlandet en periode, fra kort tid etter ranet og til inntil nylig, sier Hansen.

Kjørt ned om natten

Flere polititjenestemenn fra Kristiansand dro søndag til Drammen for å bistå i etterforskningen av saken med ransaking og ulike undersøkelser rundt de siktede.

De fire siktede ble natt til i går fraktet i biler til arresten i Kristiansand. I dag vil de bli fremstilt med begjæring om varetektsfengsling og isolasjon.

Politiet er svært tilbakeholdne med opplysninger om ranet.

Den siste observasjonen av ranerne, var i Elvegata kort tid etter ranet. Noen timer senere ble ransbilen funnet på toppen av ICA-bygget. Ranerne hadde tømt et brannslukkingsapparat i kupeen.

— Jeg vil ikke si noe om hva som har skjedd etter det, sier Hansen.