BLI MED I DEBATTEN NEDERST I SAKEN

KRISTIANSAND: — Nei, dette er ikke desperat. Det er ett av flere mulige løsninger for å skaffe flere folk i helsesektoren, sier Lars Dahlen.

Han presenterte det kontroversielle forslaget under en debatt med politikerne om rekrutteringsproblemer i eldreomsorgen i Bystyresalen i Kristiansand.

Les de eldres reaksjon på forslaget her

Raser

Fagforbundets seksjonsleder Ingfrid Hansen i Kristiansand raser over forslaget.

— Rusmisbrukere har ikke noe i helsevesenet å gjøre. Hallo! Dette er lite gjennomtenkt. Er omsorgssektoren blitt en søppelbøtte? Dette sier noe om hvordan Dahlen ser på oss. Han vil bruke alt som kan krype å gå. Han virker desperat, men vi er opptatt av kvaliteten i tjenesten og aksepterer ikke dette. Det blir snart trolig krav om vandelsattest for å jobbe i helse- og omsorgen, og forslaget er i strid med dette, sier Hansen.

Ordførerkandidat Mette Gundersen i Arbeiderpartiet er åpen for ideen.

Gundersen åpen

— Jeg synes ikke vi aktivt skal rekruttere folk i fengslene, men de skal kunne velge en utdanning under soning, og kan jo ha praksis i omsorgen, sier Gundersen.

— Kriminelle er ikke veien å gå. Jeg ønsker ikke at omsorgen skal bli lavstatusyrke som vaskehjelper, uten å si noe galt om vaskehjelper, sier Tor S. Utsogn i Fremskrittspartiet.

— Vi kan ikke slippe til fengselsfugler, lovløse og kriminelle, sier Vidar Kleppe i Demokratene.

— Forutsetningen må være at de kommer til omsorgen etter at de har sonet ferdig, vi snakker jo også om trygghet for de innsatte, sier Høyres Salve Reinhardt.

Underveis

Men den forutsetningen stiller ikke Lars Dahlen.

— Vi kan tilby en fremtidsrettet utdanning som gir dem meningsfylt arbeid underveis og etter soning. Detaljene kan vi diskutere etter hvert. Fokuset må være hva som er mulig, sier Dalen.

De neste 30 årene dobles antall eldre. Kristiansand trenger 2000 flere årsverk i helseomsorgen. I tillegg skal 240 årlig erstatte de som slutter. Utfordringen er formidabel, og Dahlen mener politikerne må tenke nytt for å få flere hender:

De ansatte må ha høyere lønn, minst 50.000 kroner

Norge må bruke bistandsmidler til å rekruttere helsearbeidere i utviklingsland.

Politifolk som tvangspensjoneres når de er 57 år vil han også bruke.

Politikerne må skaffe penger til å gjøre deltidsstillinger til heltid.

Nye landsmenn må rekrutteres til helse- og omsorgen.