VALLE: Det er tidlig morgen 17. mai i Valle. Isen har så vidt smeltet på frontrutene til bilene i bygda.

Inne i bestestua på gården Rike ligger det 30 år gamle trekkspillet til Kjetil Rike, nypusset med 17. mai-sløyfe på. Snart skal 77 år gamle Kjetil ut å spille trekkspill foran folketoget i Valle. Det har han gjort i 60 år siden han som unggutt første gang gikk foran toget med det 15 kilo tunge trekkspillet og spilte «Ja vi elsker».

Fædrelandsvennen har invitert seg selv hjem til Kjetil denne 17. mai-morgenen. Vi vil være med på begivenheten. Kjetil byr på kaffe kjøkkenet. Ovenpå hjelper fru Åse barnebarna med å kle seg.

Men burde han kanskje øve nå? Hefter Fædrelandsvennen han bort?

— Nei, øving kunne take bort lysten til å spile, så eg tek det på sparket, sier Kjetil og byr på mer kaffe.

6-åring med torader

Odelsgutten på Rike var bare seks år da han fikk sitt første trekkspill, en torader. Det hadde han med seg på heia når de var der og gjette. Det dinglet over skulderen hans da han sprang etter kalvene. Den første melodien han lærte var «Sei Jerusalem.» Kjetil vokste opp med åndelige sanger i heimen. Senere har landpostbud Kjetil vært både vikarierende klokker, kirketjener og sangartist og musiker sammen med «Syskjene Rike.»

Da han var 17 år, spilte Kjetil foran folketoget for første gang. De hadde ikke musikkorps i Valle den gangen. Ikke hadde komiteen eget flagg heller. Kjetil husker godt at bestefaren lånte ut flagget sitt til folketoget.

Først for om lag 30 år siden fikk Valle musikkorps. Men Kjetil ble ikke arbeidsløs. Korpset spilte foran barnetoget fra skolen. Kjetil ble bedt om å spille fra kirken til aldersheimen. Den første tiden gikk han og spilte. «Ja vi elsker», «Norge i rødt hvitt og blått», «Beautiful Brown eyes» og mange flere. Kjetil var forsanger også. Senere har det blitt lasteplanet på pickuper, pyntet med flagg, bjørkeløv og ballonger.

I går var det pyntet hestekjerre med fjordingen Vallerosa og kusk Solveig Kyrvestad som sørget for transporten av Kjetil Rike og trekkspillet hans foran toget.