BERLIN: Andreas Thorkildsen fikk ikke til noen kjempekast under dagens kvalifisering i Berlin, og var avhengig av at færre enn ti kastere klarte kvalifiseringsgrensen i den andre av to puljer, som startet senere fredag kveld.

Les også: Fornøyd tross smerter

Kvalifiseringskravet var 82 meter, og Thorkildsen klarte bare 80,37 meter. Japanske Yukifumi Murakami var lengst med 83,10 foran Guillermo Martinez fra Cuba med 82,50, numme tre ble Tero Pitkämäki med 81,65 og Thorkildsen nummer fire.

Måtte vente

Det første kastet var mislykket og dødt. I annen omgang fikk han 80,37 meter, mens han fikk 79,93 meter i tredje omgang. Det ga fjerdeplass i den første kvalifiseringsgruppen. Sammenlagt endte han på sjetteplass.

— Jeg blir sjokkert hvis ikke dette holder til finale, sa Andreas Thorkildsen etter kvalifiseringen,

Han var likevel på ingen måte fornøyd med resultatet sitt, og mener noe av årsaken skyldes at det var hele 24 kastere i gruppen hans mot normalt 15. — Det er ingen fordel når man må vente 20-30 minutter og dermed bli kald mellom hvert kast. Man burde heller delt opp i tre puljer i stedet for to, sier Thorkildsen til fvn.no.

Tatt av regnet

Trener Åsmund Martinsen mente han kastet altfor høyt.

— Han fikk ikke dreis i tilløpet. Det gikk ikke som vi hadde tenkt, planen var at han skulle gå videre etter ett kast, sier Martinsen.

For å komme til finalen måtte man fredag kaste 78,69 meter. Bare tre av 45 utøvere klarte kvalifiseringsgrensen på 82 meter.

Den andre kvalifiseringsgruppen startet klokken 18.15, men ble avbrutt av kraftig regnvær. Etter at halvannen omgang var unnagjort, ble spydkasterne tatt av banen.

Regnet sprutet i banedekket, og det ble helt håpløst å kaste spyd. Tilløpet var gjennomtrukket av vann, og det verste for arrangørene var at regnet fortsatte å øse ned over Olympiastadion.

Kastet lengst

Latvieren Vadims Vasilevskis hadde det lengste kastet både i gruppe B og totalt med 86,69 meter da konkurransen ble utsatt.

Latvieren, som er den eneste som har kastet over 90 meter i år, var klart best i kvalifiseringen.

— Nå kommer ikke VM-finalen til å bli en kamp bare mellom Andreas Thorkildsen og Tero Pitkämäki. Jeg er også med i gullkampen, og jeg føler at formen min er veldig god, sa Vasilevskis etter kvalifiseringen.

Spydkvalifiseringen kom i gang igjen på Olympiastadion etter at deltakerne hadde ventet en times tid i garderoben. Tilløpet var forsøkt tørket opp da kasterne gikk løs på den tredje og siste omgangen, men tilløpet var vått, noe resten av kvalifiseringen bar preg av.

Fvn.no kommer tilbake med mer .