VENNESLA: — Samvirke på skadestedet er det viktigste, sier stabssjef Svein Vasby i Agder politidistrikt om hva redningsmannskapene skal fokusere mest på under øvelsen i Vennesla onsdag formiddag.

Mellom klokken 10 og 15 samles utrykningspersonell fra et titalls etater til Agder politidistrikts årlige redningsøvelse. Der får de ansatte en rekke utfordringer. Scenarioet er at det er brann på helseinstitusjonen på Venneslatunet. Involverte skal evakueres, det skal etableres en samlingsplass, og i etterkant skal et senter for evakuerte og pårørende opp og stå.

Dette blir ganske annerledes enn fjorårets øvelse, som gikk ut på at en buss med skoleelever og en tankbil med klor kolliderte i Arendal, med påfølgende klorutslipp.

— Det blir helt andre utfordringer i år. Nå er det sentrumsnært i tettbygde strøk. Så det blir også dette med evakueringsbiten, og kommunens evne til å omplassere beboere, sier Vasby.

I tillegg til mannskaper fra brannvesenet, ambulansetjeneste, sykehus, politi, hovedredningssentral, sivilforsvaret, frivillige organisasjoner, samt kommunens og helseforetakets kriseledelse, håper Vasby å få med et Sea King-helikopter. Men det skjer bare hvis det ikke er opptatt med reelle oppdrag.

Flere frivillige kommer til å spille roller som skadede, døde, pårørende og andre involverte.

Etter fjorårets øvelse uttalte Vasby at de kunne ha blitt bedre på kommunikasjon, både mellom etatene, til publikum og til presse.

— Vi har satt en organisasjon nå som vi ønsker å øve. Vi håper at vi har forbedret oss. Det vil øvelsen vise, sier Svein Vasby.

I etterkant skal øvelsen evalueres for å avdekke hva som kan forbedres.

For å informere beboere i Vennesla om hva som skal skje, har politiet satt inn annonse i avisa, kommunen har ute en melding på nettsiden sin, og det samme har politiet.