KRISTIANSAND: 15-åringen, kameraten og fornærmede deltok på en fest i Mandal lørdag 25. august 2007. Ingen av guttene skal ha kjent fornærmede på forhånd.

Det oppstod en diskusjon fordi fornærmede skulle ha lagt ut en video av de andre festdeltakerne på nettet. På grunn av dette ble fornærmede bedt om å forlate festen, noe han ikke gjorde.

Dette førte til at 15-åringen mistet besinnelsen, og sparket til fornærmede i pannen. Da fornærmede fortsatt ikke ville forlate festen, svarte 15-åringen med å slå han et par ganger i ansiktet.

To mot èn

15-åringen tar på seg all skyld for det som skjedde med fornærmede, men retten påpeker at kameraten allerede har blitt domfelt for egen vold og som medvirkende til volden som 15-åringen utøvde alene. Retten finner det straffeskjerpende at volden ble utøvd av 15-åringen og kameraten i fellesskap.

I tillegg mener retten at det er bevist at 15-åringen utøvde vold med vilje. Det blir ikke lagt vekt på at den tiltalte kan ha vært påvirket og dermed hatt svekket dømmekraft. 15-åringen blir bedømt som om han var edru.

Retten har bestemt at 15-åringen skal straffedømmes for legemsfornærmelse, som ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Strafferammen for dette er seks måneder, men siden den tiltalte er under 18 år skal fengselstraff unngås så langt det er mulig.

Tildligere domfelt

Kristiansand tingrett har dømt 15-åringen til en samfunnsstraff i 50 timer med en gjennomføringstid på 90 dager, samt en subsidiær fengselsstraff på 50 dager. 15-åringen slipper å betale saksomkostningene.

Kameraten ble idømt samfunnsstraff for 45 timer, fordi han hadde en mer beskjeden rolle i voldsutøvelsen enn 15-åringen.

Det er ikke første gang at 15-åringen har havnet på kant med lovverket. Han har allerede gjennomført en 35 timers samfunnsstraff da han i mai 2007 truet en offentlig tjenestemann, gjorde skadeverk, og var i befatning med narkotika. I tillegg måtte 15-åringen gjennomføre et sinnemestringskurs. 15-åringen hevder at han nå er i en god rehabiliteringssituasjon, noe som retten har vektlagt.