KRISTIANSAND: – Formannen i viltnemnda sier det er meldt mildvær i morra og at den da vil komme seg løs av seg selv, så vi bare kan la den ligge, sa de to politifolkene Fædrelandsvennens utsendte møtte ved svanedammen i Ravnedalen ved 21.30-tiden onsdag kveld. De ble utkommandert etter at en forbipasserende dame med hund hadde ringt politiet.

Se video Avblåste redningsaksjonen

Beroliget av viltnemndlederen avblåste politifolkene dermed redningsaksjonen.

Men det gjorde ikke svanevenn Kenneth Natvig, som hadde oppdaget den tilsynelatende fastfrosne svaneungen allerede ved 14-tiden.

– Jeg mater dette svaneparet og ungen omtrent annen hver dag. Jeg har forsøkt å kaste brødsmuler rundt svana på isen for at den skulle kave seg løs. Men det hjelper ikke, sukket Natvig. Han var lite tilfreds med viltnemndas «dom» om å la svaneungen klare seg slv:

– Det er helt på trynet. Da hopper jeg heller i selv, sa Kenneth Natvig.

Han hadde vært hjemme og hentet en jernlysestake og en taustump, og tatt med klesskift i tilfelle han måtte i vannet. Natvig beveget seg over mot den andre siden for å komme nærmere. Han ville i første omgang prøve å knuse isen med lysestaken.

Politiet kom tilbake

Etter hvert kom også de to politifolkene tilbake:

– Operasjonsleder Ove Austenå var ikke enig med viltnemndlederen. Han synes ikke vi skal la svaneungen ligge her natta over, fortalte de to politistudentene som var utkommandert for andre gang.

Lenger kom verken de eller Kenneth Natvig. For før politifolk og svanevenner fikk foretatt seg mer – så reiste «Svanleif» seg helt ubesværet etter å ligget tilsynelatende fastfrosset i syv og en halv time. Latsabben av et svanebarn var ikke verre fastfrosset enn at han kom seg fri fullstendig ved egen hjelp. Svanleif bakset så litt med vingene som for å si:

– Jeg er i fin form jeg, og kan bevege meg greit – bare jeg gidder, altså!

LYKKELIG SLUTT: Svanevenn Kenneth Natvig konstaterer at svaneparet i Ravndalen er lykkelig gjenforenet med sitt barn. Og "Svanleif" var ikke ver r e fastfrosset enn at han kom seg fri ved egen hjelp. FOTO: TORE-ANDRE BAARDSEN