ØSTERRIKE AMSETTENBortførings— og incestsaken er en av de alvorligste kriminalsakene i Østerrike på mange år, mener myndighetene i landsdelen Niederösterreich. Folk i den lille byen Amstetten er sjokkert over saken som nå er avslørt, og flere og flere avskyelige detaljer blir kjent for hver dag som går. Skrekkelig.

-Dette er en skrekkelig kriminalsak, vi kjenner ingen lignende kriminalsak i Østerrike. 73-åringen har tilstått at han sperret datteren inne, at han begikk seksuelle overgrep og at han er far til de syv barna som hun fødte. Vi skal oppklare saken fullt ut og barna skal få den hjelp det er mulig å gi dem, sier oberst Franz Polzer, leder for kriminalpolitiet i Niederösterreich.I mediene og blant folk brukes uttrykket «skrekkens hus» om det grå betongbygget med den uhyggelige hemmeligheten - et fangehull på 50-60 kvadratmeter, uten dagslys, lydisolert og sikret med solid dør og med avanserte elektriske låser og koder.I fangehullet ble 18 år gamle Elisabeth F. sperret inne, misbrukt av sin far slik at hun fødte syv barn i de 24 årene før hun 42 år gammel sammen med barna fikk friheten igjen. TRANG KJELLER.

Politiet offentliggjorde i går tre bilder fra fangehullet, som bare er 1,7 meter under taket, det er trangt, spartansk utstyrt, gulvet er ujevnt i rommene; et soverom, oppholdsrom, toalett, dusj og kjøkkenkrok. Eneste luksus var et fjernsynsapparat.Et av rommene er spesielt polstret, noe som kan ha sammenheng med epileptiske anfall hos ett eller flere av barna, som måtte se at deres egne søsken ble født under primitive forhold og uten legetilsyn. En gutt som ble født i 1996 som tvilling døde etter tre dager og ble brent opp av faren i husets fyrkjele. Uten dagslys.

— Til å begynne med det nok bare ett rom, som er blitt utvidet etter hvert. Flere av barna som ble holdt innesperret har aldri sett dagslyset før, sier oberst Polzer.For å få tak i vitner som kan ha sett Josef F. handle inn mat og klær ble det også offentliggjort flere bilder av ham. Etterforskningen har vist at han handlet inn om kvelden og brakte varene inn i huset, slik at ingen skulle se det. 14 barn i alt.

Josef F hadde syv barn med sin hustru, før han sperret den 18 år gamle datteren inne og hevdet at hun hadde stukket av til en sekt. Det ble også brukt som forklaring på at tre av barna han fikk med sin egen datter ble lagt på trappen til huset. Han og ektefellen tok til seg barna og de gikk på skole, lekte med andre barn og deltok i fritidsaktiviteter, mens deres egen mor og tre andre søsken ble holdt innesperret i kjelleren under dem. Barnevernet godtok forklaringen om hvordan de tre barna dukket opp, og de fikk bo hos det myndighetene trodde var besteforeldrene. De to ektefellene hadde på normalt vis tidligere fått syv barn sammen.- Vi tror på morens forklaring om at hun ikke visste noe. Josef F. var en meget autoritær mann og kjelleren var forbudt område for de andre. Hans kone har tatt seg av de tre barna som bodde oppe på en meget omsorgsfull måte. Både den 42 år gamle Elisabeth F. og barna hennes får nå oppfølging av psykologer og sosialarbeidere, men den 19 år gamle datteren ligger fortsatt i koma og er livstruende syk.Den 73 år gamle Josef F. ble i går kveld fremstilt for varetektsfengsling. Håkon Letvik Aftenposten/Fædrelandsvennen