AGDER: — Det foregår en del bunnboring ved rasstedet nå, og resultatene av disse undersøkelsene som blir gjort vil foreligge mandag ettermiddag. Ut ifra resultatene vil vi vurdere hvorvidt vi kan åpne, og hvor lang tid dette eventuelt vil ta. Vi kan tidligst i ettermiddag si noe mer om når E18 vil åpne, opplyser Ivar Jon Tunheim i Statens vegvesen til fvn.no mandag morgen.

Ett reelt alternativ

Kyrre Lian, pressetalsmann for CJV E18, sier til fvn.no at man nå vurderer hvilke alternativer man har - men at alternativene er få.

— Dersom vi nå finner at vi ikke kan åpne E18, vurderer vi å lage en midlertidig vei på innsiden av dagens trasé. Spørsmålet er bare hva prøveboringen viser, sier Lian.

De første prøvene, som er tatt på innsiden av veien, hvor en eventuell midlertidig trasé skal legges, viser 10 meter med bløt leire. Senere mandag vil man kontrollere grunnen under selve asfalten på den nå stengte E18. — Dersom vi også her ser tilsvarende grunnforhold, tør vi ikke lage en midlertidig vei. Da frykter vi at alt skal rase ut, men Statens vegvesen avgjør hva vi skal gjøre, sa Lian ved 10-tiden mandag.

Da har E18-utbyggerne, slik fvn.no forstår ingen andre alternativer enn riksvei 41 via Birkeland.

— Da vet vi ikke hvordan dette skal løses, sa Lian.

Ved 11-tiden kom resultatene fra boringen gjennom selve E18-asfalten. Her møtte boret nok en gang minimal motstand. Her boret man seg gjennom 16,1 meter løs leirmasse.

— Dette betyr at vi har to alternativer å bytte ut all denne løsmassen med stabil masse - eller å bygge bro, sier Kyrre Lian ved 11-tiden.

Her bores det for å undersøke grunnforholdene på innsiden av E18. De første resultatene fortalte om 10 meter med bløt leire. Foto: Helge Corneliussen. Slukt av gjørma

Raset på E18 ved Lillesand skjedde like før klokken 16 lørdag. Etter raset ble stedet sikret ved å fylle på 200 billass med stein. Alle de 4000 tonnene med stein ble slukt av gjørme.

— Siden det er et jord- og leirras, må vi finne ut hvordan forholdene er i bunnen, før vi kan avgjøre om det er trygt å kjøre på veien, sier Tunheim.

Etter raset ble E18 stengt mellom Timeneskrysset i Kristiansand, og Lillesand. Det er omkjøring via Birkeland på riksvei 402 og riksvei 41. Omkjøringen er 15 kilometer lenger enn den vanlige strekningen, og tar omlag 17 minutter lengre tid å kjøre ved normal hastighet. Tunheim tror ikke omkjøringen vil by på trafikkproblemer.

— Det er en velkjent omkjøring, som ble brukt senest i påska. Folk er vant til å kjøre den veien, mener han.