KRISTIANSAND: — Menneskene på Flekkerøy bør gå i seg selv. Det er mange religiøse mennesker der, og nestekjærlighet er viktig i kristendommen. Hva er et bedre uttrykk for nestekjærlighet enn å hjelpe en som ligger nede, spør den mannen (39) som soner en narkotika- og heleridom i Kristiansand fengsel.

I midten av mai venter nok en gang friheten utenfor murene. Mannen er en av dem som kunne fått tilbud om å avslutte soningen i en overgangsbolig.

— Det er en sinnssyk overgang å bli løslatt, og en overgangsbolig ville gjort overgangen til frihet mye lettere. For mange vil det være forebyggende, sier han.

— Hvorfor forebyggende?

  • Det blir mulig å leve et vanlig liv der man kjører buss til jobben og kommer hjem på kvelden. Det gir mening.

Ond sirkel.

Selv har mannen vært inn og ut av fengsel mange ganger. Han beskriver det som en ond sirkel.

— Ofte står man alene når soningen er over. Da blir det fort til at man oppsøker det man kjenner fra før. Det er derfor overgangsboliger er så viktig. Man får muligheten til å komme inn i et nytt miljø.

Han forteller at beboerne på Flekkerøy ikke vil ha noe å frykte hvis det kommer overgangsboliger der.

— Det er jo ikke hvem som helst som får et slikt tilbud. Vi snakker ikke om folk som er dømt for grove voldsepisoder og lignende. Dette er et tilbud for innsatte som er sterkt motiverte for å starte et nytt liv, men da trenger man hjelp.

OPPGITT.

— Hvor lenge skal fordommer klare å trenere dette? Hvis dette fortsetter vil det til slutt bare være Svalbard som står igjen som alternativ, sier han.

39-åringen mener mangelen på overgangsboliger hindrer kriminelle fra å komme seg ut av miljøet.

  • For min egen del går det ikke på innsikt, men på dårlig selvdisiplin. Jeg har behov for en treningsplass for å bli vant til det normale samfunnet igjen.

SKISLAND.

Han er glad for at ordfører Skisland har stilt seg på de innsattes side i saken om overgangsbolig på Flekkerøy.

  • Det er bra at Skisland støtter oss. Spesielt viktig er det at han peker på nestekjærlighet. Vi får bare håpe at det har betydning når dette skal avgjøres.

— Hva tenker du om misnøyen til overgangsboliger?

  • Jeg føler meg ikke personlig såret, men de som uttaler seg negativt om dette bør ha en flau smak i munnen.