GRIMSTAD: — Jeg frydet meg. Tusenlappen lå i lommeboka, som jeg satt på. Det kan ikke ha vært så mye omløp i dem, mener ransofferet fra Grimstad.

LES OGSÅ: Leter fortsatt etter 'arbeidsfolk' / Tør ikke ha vinduer åpne / Etterlyser menn i arbeidstøy / 'Money money' / 86-åring ranet i natt

Ranerne skrek til stadighet «money», «money», men Alf Jørgensen forholdt seg sterk og taus. Heller ikke da den ene raneren slo knyttneven i brystet hans to ganger, røpet han at han satt på pengene.

— Tusenlappen skulle de ikke få. Jeg hadde bestemt meg, sier «Alf i krana», som han kalles i Grimstad.

Alf Jørgensen var kranfører på Nymo i Grimstad i 30 år. Han er tidligere fotballspiller og har levd et sunt liv. Derfor er han fortsatt sprek.

— Kommer de tilbake, skal jeg finne noe å slå med, sier pensjonisten, med et lite lurt smil på lur.

Veltet

Det var onsdag kveld han ble utsatt for to brutale ranere i barndomshjemmet i Vikkilen i Grimstad. Han gikk tidlig inn denne kvelden og sovnet foran fjernsynet, med ytterdøren ulåst.

— Jeg våknet av at to menn ristet i meg og skrek «money», «money». Den ene var sjefen. Han løp rundt og rotet etter penger. Ei svær bokhylle ble veltet og skuffer tømt. Bilder ble snudd, kanskje for å se om det var penger der, forteller Jørgensen. Den andre raneren skal ha sittet bak 86-åringen og passet på ham.

Kniv

  • Jeg tror han hadde en svær finnekniv, som de fant i stua mi. Jeg var redd jeg skulle få et stikk. En stund følte jeg meg i livsfare, men de hadde nok ikke tenkt å drepe meg, sier Alf Jørgensen.

Da ranerne hadde rotet rundt tømte de et brannslukkingsapparat i huset. Grimstadmannen satt fortsatt rolig i stolen.

— Dette skal jeg greie, tenkte jeg, forteller den modige mannen.

Alf aner ikke hvor lenge de to ranerne herjet rundt i huset, men tipper et par timer. Før de dro, tapet de fast beina, armene og surret tapen rundt kroppen slik at han satt fast i stolen.

Forbanna

  • Jeg kan være sterk når jeg vil. Jeg fikk uante krefter. Jeg var så forbanna på dem. Jeg rev og slet i den brede og gjennomsiktige tapen, som etter hvert ga etter, forteller 86-åringen og legger til at de hadde tapen med seg.

Han tror kampen mot tapen tok et kvarter. Så gikk han ut for å se etter ranerne.

— Det var ingen å se, sier Jørgensen.

Alf Jørgensen husker ikke når og hvordan han fikk hjelp, men han skal ha fått varslet AMK-sentralen, som så tilkalte politiet.

Lås døren

Etter noen dager på sykehus har nå midlertidig flyttet til et senter. I ansiktet har han fortsatt noen småsår, som han tror han fikk da han rev av seg tapen. Ellers er han uskadet.

Nå vil han tilbake til hjemmet sitt fort politiet er ferdige og huset er ryddet.

— Jeg har ikke vært hjemme ennå og vet ikke om de har tatt noe med seg. Utenom den lille sparegrisen, hadde jeg ingen penger liggende, bortsett fra tusenlappen jeg satt på. Det er sjelden jeg går rundt med så mye som en tusenlapp, sier Alf Jørgensen.

Nå oppfordrer han så vel gammel som ung å lukke vinduer og låse dører uansett om huset ligger i et fredelig strøk.

— Jeg har ikke den fjerneste anelse om hvorfor de kom akkurat til meg, sier 86-åringen, som i går lot seg avhøre av politiet.

LES OGSÅ:

Leter fortsatt etter 'arbeidsfolk' **Tør ikke ha vinduer åpne

Etterlyser menn i arbeidstøy

'Money money'

86-åring ranet i natt**