LYNGDAL: — Fra 1. mai i år er det innført påbud, med tilbakevirkende kraft, om at alle rulletrapper skal ha fallsikring dersom det er over tre meter fra toppen av håndlist til bakken. Det betyr at reglene også gjelder for rulletrapper bygget før 1. mai, forklarer Bent Kvelland, områdeleder i Norsk Heiskontroll.

Ulykken lørdag skjedde på kjøpesenteret Sentrumsgården i Lyngdal sentrum. Det åpnet i mai i år, og sluttkontroll på trappen ble derfor utført før de nye reglene trådde i kraft.

- Burde det vært en slik fallsikring i denne rulletrappen?

— Jeg ønsker ikke å uttale meg om dette tilfellet før jeg har undersøkt saken, men dersom gutten falt 7,5 meter kan nok det stemme, sier Kvelland.

Han forklarer at Norsk Heiskontroll utfører periodisk kontroll på rulletrapper annethvert år, og praksis er at de nye reglene blir innført etter denne kontrollen.

— Sannsynligvis vet ikke eierne eller byggherrene om dette påbudet, sier Kvelland.

- Ingen kan klandres

- Burde ikke alle fått beskjed om påbudet i det de nye reglene trådde i kraft? Nå kan det gå opp til to år før siste trapp får fallsikring?

— Det burde vært sånn, men det er dessverre ikke slik systemet fungerer, forklarer Kvelland.

Ifølge Kvelland vil Norsk Heiskontroll mest sannsynlig bli tilkalt i løpet av uken for inspeksjon av rulletrappen.

Steinar Mydland, etterforskningsleder i Agder politidistrikt, sier imidlertid at politiet ikke har grunn til å tro at det har vært brudd på sikkerhetsforeskrifter.

— Dette er et uhell som det ikke er lett å gardere seg mot. Vi venter på teknisk rapport, men så langt vi vet kan ingen klandres for ulykken. Det er rett og slett en tragisk ulykke, sier Mydland.

Minnestund i dag

Vidar Lunden, enhetsleder ved Å barneskole, forteller at mandag er satt av for at elevene skal få minnes sin medelev.

— Vi vil først samle de eldste elevene, samt noen andre klasser hvor det er barn som er nært involvert. Da vil jeg, kontaktlærere, helsesøster og prest gi informasjon om hva som har skjedd. Deretter vil alle elevene ha samling i klassene sine hvor man vil dele spørsmål og tanker rundt dette. Vi har brukt mye tid på å forberede oss på det som kan komme av reaksjoner, sier Lunden.

Det vil også bli en markering og minnesamling på Å barneskole førstkommende onsdag.