Kristiansand/Oslo: — Jeg fikk beskjed om dette i morges, til min store overraskelse og forskrekkelse. Før jeg fikk denne pensjonen undersøkte jeg nøye for å se hvor mye jeg kunne tjene i tillegg til stortingspensjonen. Jeg var veldig pirkete med å undersøke dette, og er fremdeles hellig overbevist om at jeg har holdt meg innenfor regelverket, sier Austad til Fædrelandsvennen.

Avisene: — Griseri, pinlig og skandale

Bondevik betalte tilbake 192.000 kroner

Sjekker flere titall politikere

Hagen støtter stortingspensjonistene

Austad kan ha fått for mye pensjon

Sju avgåtte stortingsrepresentanter skal være under intern granskning for å ha fått utbetalt 5,7 millioner kroner for mye i pensjon i perioden 1998-2008. Flere kan være innblandet, og det er nå slått full alarm på Løvebakken. De sju er tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), Thorbjørn Berntsen og Erik Dalheim fra Ap, Hallgrim Berg og Anders Talleraas fra Høyre og Magnus Stangeland fra Sp og Tore Austad (H).

Rasende

— Jeg er helt himmelfallen, og skjønner ingen ting. Dette har jeg ikke hørt et ord om hverken fra Stortinget eller Riksrevisjonen, sier Thorbjørn Berntsen. Han reagerer sterkt på å bli «hengt ut som kjeltring», og sier at de som utbetaler pensjoner må ha et ansvar for at det blir riktig.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som nå er gjest ved Demokratenes partikongress i Denver, Colorado, sendte ut en skriftlig redegjørelse da journalister begynte å ringe etter ham i går. Bondevik mottok stortingspensjon i første halvdel av 2006. Men da utbetalingene fortsatte etter at han 1. juli gikk inn i full stilling som leder av Oslo-senteret, tok Bondevik både muntlig og skriftlig kontakt med Stortinget for å betale tilbake.

— Jeg kan ikke se at jeg har gått over noen grenser når det gjelder inntekter, sier en overrasket og litt betuttet Erik Dalheim, som i går kveld heller ikke hadde hørt noe fra andre enn pressefolk om saken.

Hallgrim Berg avviste overfor Dagsavisen at han hadde mottatt for mye pensjon, Anders Talleraas avslo å kommentere noe som hadde med lønn eller pensjon å gjøre. Aftenposten forsøkte å få kontakt med Magnus Stangeland, uten å lykkes.

Gullkantet ordning

Stortinget har gitt seg selv en av Norges mest gullkantede pensjonsordninger. De kan tjene nesten 30 ganger så mye ekstra i året som en vanlig norsk AFP-pensjonist, før utbetalingene får konsekvenser for pensjonene. 431.000 kroner mot 15.000 kroner.

Ekstrainntekten er det opp til de tidligere representantene å rapportere inn, noe Riksrevisjonen mener de seks ikke har gjort.

Tok kontakt.

Austad fikk til sammen cirka 500.000 kroner i årene 1998-1999. — Jeg sørget for at jeg gikk ned i stilling på Kristiansand Katedralskole, slik at inntekten min ikke oversteg pensjonen. I samme tidsrom ble jeg aktiv som lokalpolitiker, og fikk godtgjørelse for å sitte i formannskapet. Også da undersøkte jeg hvordan det påvirket stortingspensjonen. Jeg fikk til svar at godtgjørelse til lokalpolitikere ikke regnes som lønn. Jeg har altså ikke svevd i villfarelse her, men tvert imot undersøkt veldig nøye, sier Austad.

Ikke informert.

Han tror at Riksrevisjonen har sett godtgjørelsen han fikk som lokalpolitiker som lønn, og at han dermed har gått over grensen for inntekt utenom pensjonen. Men Austad har ikke hørt et ord fra Riksrevisjonen.

— Ingen har tatt kontakt med meg. Jeg hørte dette i nyhetene, forteller Austad.

Riksrevisjonen refser Stortingets pensjonssystem for at kontrollen er fraværende og riktige utbetalinger bygger på tillit. På spørsmål om de sju må betale tilbake det de har fått utbetalt for mye, sier stortingspresident Thorbjørn Jagland at de først må få forklare seg, før spørsmålet om tilbakebetaling vurderes av Stortingets pensjonsstyre. Austad har selv sittet i styret i pensjonskassen, og mener dermed at han kjenner reglene.

Bretter ut

  • Nå mener Riksrevisjonen at de som har tjent for mye, noe jeg ikke har, må betale tilbake hele pensjonen. Etter ti år! Det er noe som heter foreldelsesfrist her, sier en opprørt Austad.

Nå venter han på en henvendelse, slik at han kan oppklare det han mener er en misforståelse.

— Jeg vil umiddelbart svare på alle spørsmål. Jeg er beredt til å brette ut alt, sier han.

Austad hadde en vanskelig dag i går, etter at nyheten sprakk i hele landet.

— Vi politikere er jo vant til litt av hvert. Men å bli hengt ut på førstesiden i Dagsavisen for juks og svindel, er skrekkelig. Det er urettferdig og galt, mener Austad.

Hvis du er pensjonert stortingspolitiker..

..har du 431.648 kroner i årlig pensjon i dag. Er over 65 år kan du tjene det du vil ved siden av.

..kan du, hvis du er under 65 år, tjene like mye som pensjonen på f.eks. bøker, foredrag eller i næring pr. år uten at det fører til bortfall av pensjonen. Det kalles «sporadiske» inntekter.

..er det ikke lovlig å ha faste jobber utenom pensjonen. Da skal den bortfalle. Men begge disse begrensningene bortfaller når du fyller 65 år.

..er det 431.648 kronene per år du har lov til å tjene utenom gjennomsnittet av tre år ekstrainntekter.

..får du full pensjon etter bare tre perioder på Stortinget dersom du er 65 år. Men den såkalte «75-årsregelen» gjør at du kan heve full pensjon før: dersom kombinasjonen av din egen alder og år på Stortinget er 75 og over.

Fædrelandsvennen/Aftenposten