Her forklarer etterforskningslederen hvorfor politiet har snudd i saken

KRISTIANSAND: Den 37 år gamle kvinnen ble pågrepet i hennes hjem i Kristiansand mandag formiddag. Hun er siktet for falsk forklaring etter at hun anmeldte et brutalt ran av kiosken hennes søndag for en drøy uke siden.— Det var ikke grovt ran i det hele tatt. Vi mener ranet var iscenesatt, sier Leif Vagle, etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon, til fvn.no.

Alene på jobb

For lukkede dører ble kvinnen fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett tirsdag ettermiddag. Politiadvokat Jan Are Amundsen ville ha henne fengslet for fire uker med restriksjoner, men var etter fengslingsmøtet sparsommelig med opplysninger.

— Hun er siktet for falsk anmeldelse. Mer vil jeg ikke kommentere, sa han til fvn.no.

Tirsdag kveld ble det klart at kvinnen fengsles i inntil fire uker med brev- og besøkskontroll. Politiet mener at det er fare for bevisforspillelse dersom hun slippes løs, men vil av taktiske etterforskningsårsaker ikke ut med hva slags bevis de har sikret seg.

— Pengene er ikke kommet til rette. Det er et større pengebeløp som er på avveie, uten at vi vil gå ut med eksakt beløp, sier etterforskningsleder Vagle.

Innehaveren har flere ganger vært inne til avhør hos politiet. Hun var alene på jobb den aktuelle kvelden, og ble funnet bundet og kneblet på innsiden av døren klokken 22.50. I politiavhør har kvinnen forklart at hun ble ranet av en maskert mann.

Kan bli flere pågripelser

  • Jeg ønsker ikke å gå inn på hva hun har forklart etter at hun ble pågrepet. Men den taktiske etterforskningen gjorde at vi fikk skjellig grunn til å mistenke henne for å ha forklart seg falskt, sier Vagle.

— Har flere personer vært involvert?

— Det vil jeg ikke gå inn på. Men vi kan ikke se bort fra at det blir flere pågripelser.

Kvinnen hadde ingen fysiske skader, men ga uttrykk for at ranet gikk psykisk hardt inn på henne. Det var overvåkningskamera i butikken, men systemet var ikke skrudd på.

Kvinnens forsvarer, advokat Ben Fegran, ønsker ikke å si noe om hva hans klient har forklart, eller om hun innrømmer forholdet.

— Det vil jeg ikke kommentere, sier Fegran til fvn.no.

Fegran ønsker heller ikke opplyse om 37-åringen samtykket til varetektsfengslingen.

— Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, og jeg ønsker derfor ikke å kommentere kjennelsen, sier Fegran til fvn.no.

Fikk krisehjelp

Heller ikke Solfrid Flateby, ansvarlig for ekstern kommunikasjon i Reitan Servicehandel (RSH), vil kommentere pågripelsen av den 37 år gamle innehaveren av Narvesen-kiosken.

— Dette er en politisak, så jeg gir ingen kommentarer, sier hun.

Overfor Fædrelandsvennen dagen etter det påståtte ranet beskrev Flateby hendelsen som en svært alvorlig og uhyggelig situasjon, og opplyste at deres aller viktigste prioritet var å ta vare på de ansatte. Samme dag var innehaveren og de sju ansatte i samtale med konsernets spesialister på krisehåndtering.

Flateby vil ikke utdype hvordan siktede oppførte seg da.

— Det har jeg ingen kommentar til, sier hun.

Se video fra åstedet

RANSBLØFF: Politiet mener innehaveren iscenesatte ranet på Narvesen-kiosken om kvelden 1. påskedag. (Foto: Kristin Ellefsen)